Stephen King má za sebou velmi dlouhou spisovatelskou kariéru, o tom není pochyb. Velkou část jeho titulů můžeme zařadit do žánru hororu. V roce 1982 však vydal sci-fi román s anglickým názvem The Running Man, který napsal pod pseudonymem Richard Bachman. Na Slovensku se tento titul poprvé objevil v roce 1992 pod názvem Muž na úteku. Tehdejším vydavatelem bylo slovenské nakladatelství Práca. To bylo první a zároveň poslední slovenské vydání, které můžeme znát.

V Česku kniha poprvé vyšla v roce 1993 pod taktovkou nakladatelství Laser-books s názvem Running Man. Druhého vydání jsme dočkali až o 18 let později v roce 2011 s novým překladem od Ivana Němečka, kdy román vydalo nakladatelství Beta-Dobrovský pod názvem Běh o život. V nejbližší době by však mělo to stejné nakladatelství vydat reedici se stejným textem, stejným překladem, ale s jiným cover artem a v brožované vazbě.

Běh o život se odehrává v nedaleké budoucnosti, v temném industriálním světě, který funguje v lehce totalitním režimu. Zábavu masám obstarává pouze jeden jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže. Nejpopulárnější a nejdrsnější soutěží je Běh o život. A toho se zrovna účastní náš hrdina Ben Richards. Je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř a po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální lovci. "Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl."

Přečtěte si také: Nové vydání sci-fi románu Dolů k Zemi od jednoho z nejlegendárnějších autorů tohoto žánru

Reedice sci-fi románu Běh o život by měla vycházet ve středu 1. července/júla. Jestli však dáváte přednost filmu před knihou, The Running Man (Běžící muž) byl taktéž v roce 1987 zfilmován. Hlavní roli si zde zahrál legendární Arnold Schwarzenegger. Jedná se však o béčkový a dosti průměrný film, takže ten správný požitek budete mít jedině z knihy.