Robert Silverberg je velice známým autorem sci-fi literatury. I když nějaký čas psal i jiné žánry, vědecko-fantastická tvorba byla vždy jeho oborem. Od roku 1956, kdy přibližně začal komerčně psát, získal 5x cenu Nebula a 4x cenu Hugo. V roce 2004 byl dokonce jmenován velmistrem žánru sci-fi. V Česku a na Slovensku od něj můžeme znát například román Pozitronový muž, na kterém Silverberg spolupracoval s Isaacem Asimovem, anebo scifi/fantasy román Proti proudu času.

Přečtěte si také: Ve scifi románu Jejich moře hrozí mezigalaktická podmořská válka mezi lidmi a Šoleny

V roce 1995 vydalo české nakladatelství Polaris jeho sci-fi román Dolů k Zemi, který v USA vyšel na začátku 70. let minulého století. Po takové době byste knihu sehnali maximálně v nějakém antikvariátu. To však nebudete muset dělat, protože nakladatelství Argo připravuje nové vydání tohoto slavného díla, které pochází z dob, kdy byl autor ve vrcholné formě.

"Vypadali jako sloni, to nikdo nepopře. Pozemšťané tedy nildoror podceňovali, stejně jako jejich napohled hrozivější souputníky sulidoror." Mimozemšťany rozhodně nemůžete soudit podle lidských měřítek. Na to však koloniální Společnost přišla ke své škodě příliš pozdě, v moment, kdy musela vrátit Holmanův svět - planetu Belzagor - zpět do rukou domorodců. Bývalý představitel koloniálního panství, Edmund Gundersen, se vrací přes půl galaxie zpět, vyrovnat si s nildoror staré účty. Napřed ho však budou muset vzít na vědomí.

Nové vydání Dolů k Zemi přistane na pulty obchodů 16. června/júna 2020. Bude obsahovat nový překlad navíc s autorovou předmluvou a to vše ve tvrdých deskách se svěžejším cover artem.