Howard Phillips Lovecraft, americký spisovatel hororových povídek, bezpochyby měl pro tento žánr obrovský přínos. Prvky z jeho světů se používají ve všech odvětvích zábavního průmyslu. V současné době se nejčastěji objevují ve videohrách, například v Call of Cthulhu, Sinking City nebo Moons of Madness. To, jestli tyto videohry byly kvalitní, nyní necháme stranou, protože za to samozřejmě Lovecraft nemůže.

Mezi Lovecraftovy nejznámější povídky patří ty, které spadají do jeho špatného finančního období. Často psal pro jiné autory a spisovatele pod utajeným jménem, jako anonymní autor nebo jako přiznaný spolutvůrce. V tomto období většinou rozvíjel různé náměty a sny platících zákazníků. V dílech však byl velice dobře poznat jeho jedinečný rukopis a objevovaly se zde bytosti z Lovecraftova panteonu.

Badatel a milovník Lovecraftova díla, S. T. Joshi (Černá křídla Cthulhu, Hemživý chaos a jiné příběhy) seskládal ty nejlepší spolupráce a revize z tohoto autorova období a vydal je ve dvou svazcích. Prvním svazkem, který v našich končinách již vyšel, nese název Hemživý chaos a jiné příběhy. Na konci měsíce května/máje nás čeká druhý svazek s názvem Smyčka medůzy a další příběhy, který by měl tuto sérii zakončit.

Vydavatel je, stejně jako tomu bylo u prvního dílu, nakladatelství Argo. Můžeme se tedy těšit na velice hezké vydání v pevné vazbě na kvalitním papíru, jak to má Argo ve zvyku. Začátek prodeje je stanoven na 31.5.2020. Uvidíme však, jestli se vydání neposune, stejně jako tomu bylo například u Omnibusu Červeného trpaslíka.