Tak to vypadá, že Russell Crowe nebude jediná hollywoodská hvězda, která na nadcházející filmový festival v Karlových Varech dorazí. Na chystaném 57. ročníku se totiž objeví i skotský sympaťák Ewan McGregor a švédská držitelka Oscara Alicia Vikander. Oba dva osobně převezmou Cenu prezidenta a představí své nové snímky. Za McGregora to bude road movie jménem Druhá šance, ve které vystupuje v hlavní roli spolu se svou dcerou Clarou, jež by měla do Varů přijet také. Vikander zas představí historický thriller Královnin gambit, ve kterém si po boku Judea Lawa zahrála poslední manželku anglického vladaře Jindřicha VIII.

My všichni správní nerdi Ewana McGregora samozřejmě známe jako tvář Obi-Wana Kenobiho ze Star Wars ságy, ovšem Hollywood si ho všiml už v roce 1996, kdy zazářil ve slavném Trainspottingu od Dannyho Boylea. Mezi jeho další slavné filmy patří ještě Moulin Rouge! (2001), Černý jestřáb sestřelen (2001), Velká ryba (2003) a Muž ve stínu (2010). Zároveň je držitelem Zlatého glóbu za dvojroli ve třetí řadě vynikajícího seriálu Fargo (2014).

Tak doufejme, že pokud McGregor pozdraví Jiřího Bartošku slovy: ,,Hello there,“ ředitel festivalu bude znát správná dvě slova nazpátek.  

Alicia Vikander, která zcela původně začínala na divadelních prknech, se zas v roce 2018 stala novou tváří hrané Lary Croft ve filmu Tomb Radier, byť tedy nakonec pouze pro jeden jediný díl. Chlubit se může Oscarem za výkon v dramatu Dánská dívka (2015) v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli, přičemž na kontě má například i Zlatý glób za komorní temnou sci-fi Ex Machina (2014). Mezi její další známé filmy patří ještě Anna Karenina (2010), Krycí jméno U.N.C.L.E. (2015) a Zelený rytíř (2021).

Jak již bylo řečeno, na festivale by se měl objevit i Russell Crowe, hvězda z filmů jako Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (2000), Gladiátor (2000) a Čistá duše (2001), který představí svou show jménem Indoor Garden Party, jež bude komponovaným večerem mluveného slova a hudby. Na jeho počest se bude také promítat jeho legendární snímek Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003).

Na letošním karlovarském festivalu dále převezme od Bartošky cenu i Daniela Kolářová, slavná česká herečka, kterou si mnozí z nás budou pamatovat z filmů jako Noc na Karlštejně ((1973), Na samotě u lesa (1976) a Kulový blesk (1978).

A pokud patříte mezi fanoušky Johnnyho Deppa, možná by vás mohla potěšit i informace o tom, že na festivale bude premiérovat i nová originální znělka, kterou herec natočil.

Festival bude probíhat od 30. 6. do 8. 7. 2023.