Po celý půlrok nás nezávislé studio Neon strašilo skvělou, působivou a řádně znepokojivou propagační kampaní na krimi horor Longlegs, ve kterém se v hlavních rolích objeví Maika Monroe a Nicolas Cage.

A když se podíváte na youtubový kanál zmíněného studia, tak zjistíte, že s onou propagací se Neon trefil do černého. Mnoho klipů a trailerů zhlédly miliony lidí, první oficiální trailer to dokonce dotáhl přes 11 milionů, tudíž zájem vzbudil film opravdu pořádný. Nyní to dokazují i první tržby, protože Longlegs minulý týden dorazil do kin, zatím bohužel jen do těch amerických. A už padají rekordy.

Horor po svém zahajovacím víkendu utržil v rámci domácího box officu 22,6 milionu dolarů, jedná se tak o nejúspěšnější premiéru v historii studia Neon. Rozpočet má údajně být pod 10 milionů, tudíž už teď je jasné, že Longlegs bude pro nezávislou společnost jistojistě výdělečný. Reakce má navíc snímek velice dobré, teď už si jen musím počkat na nějaké to oznámení o české premiéře. 

V žebříčku domácího box officu je však Longlegs na druhém místě, na tom prvním se udržel animák Já, padouch 4, který po svém druhém víkendu utržil 44,6 milionu. Holt Mimoni pořád táhnou, ví to i studio Illumination, které již s žlutými otravami připravuje samostatný třetí film. Celosvětově má Já, padouch 4 na kontě necelých 438 milionů, zájem v kinech navíc klesá vcelku pomalu, tudíž film to zcela jednoznačně dotáhne přes půlmiliardovou hranici, možná se i přiblíží k miliardě.

Na třetím místě máme ještě úspěšnější animák, kterým je pixarovka V hlavě 2. Ta po svém pátém víkendu v zahraničních kinech utržila 20,7 milionu dolarů, celosvětově zas má na kontě až 1,35 miliardy. To z ní v podstatě dělá jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů historie, dostal se tak do TOP 20, přičemž už dýchá na záda animáku Super Mario Bros. ve filmu (1,36 miliardy). A jelikož i zde klesá zájem pomalým tempem, je docela možné, že pixarovka sesadí Ledové království 2 (1,45 miliardy) a stane se z ní nejúspěšnější animák všech dob.

Na čtvrté místo spadl sci-fi thriller Tiché místo: První den, který po svém třetím víkendu v rámci domácího box officu utržil 11,8 milionu, celosvětově to dělá 220,7 mega. Rozpočet byl 67 milionů, tudíž studio Paramount Pictures může být s dosavadními tržbami spokojené. Prequel by to nakonec mohl dotáhnout i ke 300 milionům a komerčně tak překonat předešlý díl (2020).

A na pátém místě máme novinku, kterou je komedie Vezmi mě na Měsíc. Ta po svém zahajovacím víkendu utržila pro domácí box office 10 milionů, celosvětově zas 19 mega. Rozpočet filmu činí 100 milionů, tudíž se může zdát, že snímek bude komerčním malérem, ale na jeho výrobu dohlíželo studio Apple, které počítá s tím, že snímek zaboduje až na službě Apple TV+.

A na co do kina tento týden? Zkuste snímek Twisters, nepřímé pokračování slavného filmu o tornádech, v němž se v hlavních rolích objeví Daisy Edgar-Jones a Glen Powell.

Snímek vyjde ve čtvrtek, tedy 18. 7. 2024. Níže se můžete podívat na trailer.