Ahoj, já jsem Mathy. Cool táta co dělá LARP, cosplay, hraje jugger a chce děti vychovávat tím správným – popkulturním směrem. Tímhle sloganem jsem asi rok a půl mluvil o komiksech ze stáje Crew KIDS, která se zaměřuje - nepřekvapivě - na komiksy pro děti. Nedávno jsem ale za-Kopl o komiks Morgavsa a Morgana, který však vydává jíné nakladatelství. A to nakladatelství Grada pod značkou bambook. A byl jsem z něj natolik nadšený, že mě začaly svrbět prsty si zase po čase udělat video o komiksu. No a tak jsem tady na Nerdfixu. A říkejme tomu třeba “Tipy komiksového táty”.

Předem je potřeba říct, že tenhle komiks NENÍ jen pro děti. Ano, čtu ho svojí dcerce před spaním. Nicméně zde se dostáváme do situací “Tatínku já už bych ale fakt chtěla jít spát!”, pročež vy dílo dočtete v obýváku. I bez nevděčného potomka. Jeho autor, Petr Kopl, totiž nabyl dojmu, že ačkoliv je něco kniha pro děti, neznamená to, že si vaši potomci budou muset vystačit pouze vaším uklidňujícím hlasem a přítomností, nicméně že by bylo vhodné, kdyby čtivo obohatil i koherentním, smysluplným a zajímavým(!) příběhem s řadou postav, které procházejí vývojem a vše zaobalil krásnou kresbou. 

Což je pro mě, po roce a půl Kocoura Vavřince, VELICE příjemná změna.

První český superhrdina? Dechberoucí Zázrak v sešitech a knize

Pokud vám jméno Petr Kopl přijde povědomé, tak vězte, že už jste se s ním minimálně tady na NerdFixu potkali. Jeho asi nejslavnější dílo jsou komiksy o prvním českém superhrdinovi – Zázrakovi a antihrdinovi – Pérákovi. K těm ale psal scénář jiný Petr – Macek.

Ten náš Petr – Kopl – kreslí solidní nálož dalších, převážně nějak s historií souvisejícíh komiksů, kreslí a píše svůj vlastní strip “Štěky Broka Špindíry” a potom právě dnes zmiňovaný fantasy komiks “Morgavsa a Morgana”.

Ten se odehrává v nespecifikovaném všestředověkém období na půdě britských ostrovů a sleduje příběh dvou hlavních postav: Staré a zkušené čarodějnice Morgavsy a její malé učenky Morgany, kterou dal k Morgavse do učení čaroděj Merlin. Morgavsa je mocná, chodí v černém, je sice přísná, ale spravedlivá, klobouk si do drdolu přidělává trojicí jehlic a vůbec celkově připomíná Bábi Zlopočasnou. Její chráněnka Morgana je zvídavá, má svojí hlavu a občas je nebezpečně líná, což se jí vždy zpravidla nějak vymstí.

Co je na příběhu fajn je fakt, že je sice rozdělen na krátké, samostatně fungující kapitolky, součet všech těchto kapitol však dává dohromady delší, ucelený příběh.

Občasná paralela se Zeměploškou čarodějkou je patrná i v tom, že ačkoliv je Morgavsa jednou z nejmocnějších čarodějnic, k magii se uchyluje jen v krajních situacích. Co může, to řeší svým důvtipem, svojí nekompromisností, či svým otevřeným přístupem, prostým předsudků. Který si jakožto strašlivý tvor temnot, žijící uprostřed lesů, může dovolit.

Jako rodič oceňuji hlavně její přístup k Morgance, kterým ji podporuje v jejich snaženích. I když si holčička občas zoufá, že zatím ne zcela ovládá magii, podporuje ji v řešení situací s tím, co má k dispozici a neodsuzuje ji za to, že má občas tendence si věci řešit po svém, ba přímo v rozporu s tím, co má od čarodějnice nakázáno.

Na druhou stranu se nežinýruje ji za trest na půl dne proměnit v žížalu, když nejen že neposlechne, ale svým přístupem zároveň zvládne podpálit i celou čarodějnou chaloupku.

Komiks je sice do jisté míry vážný, nicméně je zároveň protkán hromadou vtipných hlášek, popkulturních narážek a řeší různá morální dilemata. Zůstává pořád jednoduchý a snadno uchopitelný pro děti, je ale plný i chytrého humoru, který ocení dospělý čtenář.

Co se kresby týče, přímé srovnání autorovy tvorby mám pouze se Zázrakem a Pérákem. V porovnání s nimi mi kresba komiksu Morgavsa a Morgana přijde o mnoho detailnější. Ve výše zmíněných mi přijde, že prostředí scény bývá spíše upozaděnější a kresba bývá jednodušší, kdežto kresba Morgavsiny čarodějné chaloupky, přilehlých anglických lesů a městeček hrají stejně důležitou roli, jako samotné postavy. Které mi také přijdou o něco detailnější. Potěší i Morgančin kreslený bestiář a Morgavsiny “tarotové” karty, které jsou na konci a začátku knížky.

Sérii komiksů Morgavsa a Morgana tedy můžu vřele doporučit. Je vhodná nejen jako čtení pro děti, jako nenáročné čtivo se hodí ale i pro dospělejší publikum. A pokud jste fanoušci Terryho Pratchetta, s tímhle komiksem od Petra Kopla rozhodně nešlápnete vedle.