Slovenské nakladatelství Artis Omnis se pustilo do další náročné úlohy. Po dvaceti letech podpory a vydávaní exkluzivně slovenských knížek především z oblasti fantastiky se rozhodlo vydat komiks. Ten po vzoru známých amerických děl přinese rodinný příběh o přátelství dítěte a mimozemské bytosti.

Komiksová tvorba je na Slovensku pořád v plenkách. Ostatně domácí superhrdinské komiksy snad kromě Zázraka a Pěráka nenalezneme moc ani v Česku. Je na pováženou, že až v posledních letech se různá slovenská nakladatelství konečně rozhodla ve slovenštině vydat legendární zahraniční komiksy, jako je třeba Kameňák. Tvořit vlastní komiks tohoto druhu na Slovensku je o to náročnější.

Jistě, doposud jsme mohli vidět slovenské komiksy o historických osobnostech, stejně tak jsme byli svědky různých youtuberských pokusů o komiksovou tvorbu, ale i těch je málo. Slovenský autorský komiks je tudíž pořád téměř neexistující pojem, snad tedy s výjimkou několika internetových projektů. O to více je třeba ocenit snahu takto etablovaného nakladatelství.

Nukleus je komiksový příběh o chlapci, který se stane svědkem pádu neznámého tělesa z vesmíru. Objeví podivuhodného mimozemského tvora, se kterým se postupně skamarádí. Pokud se vám teď v hlavě vybavily klasiky jako E.T. - Mimozemšťan a Železný obr, tak jste na správné stopě. Nukleus bude určen především čtenářům od 10 let, ovšem užít by si ho měli i starší milovníci komiksu. 

Komiks slibuje vše, co bychom od takového žánru čekali. Klasický boj dobra se zlem, spoustu kladných i záporných hrdinů, tajemství, hrozba zničení světa, boj, konspirace a mimozemšťany.

Kvalitu komiksu zabezpečuje etablovaná autorská dvojka. O text se postaral Martin Jurík, který má na kontě výtečný román z alternativní historie jménem Projekt Zenta, případně třeba sérii parodických fantasy knížek Škoricovník. Ke komiksu se vyjádřil následovně: „Nukleus je v podstatě projekcí mého dětství, kdy jsem si přál silného, jedinečného přítele, který by byl ochráncem, učitelem a partnerem ve fantastických dobrodružstvích. Myslím, že každé dítě zažívá situace, kdy by takového kamaráda přijalo. A tak jsem ze svých vzpomínek na dětské touhy vytáhl Nukleuse do současnosti. Třeba pomůže i dnešním dětem.“

Komiks kreslí na Slovensku již známý ilustrátor, kreslíř a malíř Martin Luciak. S jeho pracemi se můžete setkat třeba na obálkách knih Kladivák: Temnota z Pressburgu, Kladivák: Čierny král, Whiskey, krv a striebro, v online komiksech nebo v povídkových antologiích.

„Vytvořit komiks se silným, téměř nepřemožitelným hrdinou bylo vždycky něco, na čem jsem chtěl pracovat. Od prvních okamžiků jsem si Nuklea představoval jako kombinaci lidského atletického těla s ostrými krystaly a jednoduchého robotického obličeje bez mimiky,“ vyjádřil se ilustrátor.

Autoři na komiksu pracují přes dva roky, takže v zásadě je hotov. Teď zbývá pouze tisk, redakce, sazba a samotná propagace. A přesně na tyto účely manželé Harmanovi z Artis Omnis založili projekt na slovenském crowdfundingovém portálu Startlab. Vydání komiksu a jeho propagace je finančně náročnější než vydání knihy. Snaží se proto vybrat 3 600 eur (tedy 91 000 korun), aby pokryli část nákladů na tisk, redakci a především další propagaci. Pokud se to povede, komiksu bychom se měli dočkat v průběhu dubna, oficiální křest proběhne na SlavConu v Bratislavě koncem dubna. 

Artis Omnis je stálicí slovenského fantastického trhu již 20 let. Pečlivě si vybírá autory, se kterými spolupracuje. A proto se od komiksu dá očekávat vysoká obsahová i formální kvalita, která je pro toto nakladatelství typická. I když je pravda, že komiks je pro ně novinkou. Bylo by ale hezké, kdyby Nukleus odstartoval vydávání dalších komiksů pod křídly tohoto nakladatelství. Takových, které vydávají i komiksy, je totiž na Slovensku jako šafránu.