Pokud bychom měli utvořit TOP 5 nejlepších filmů slavného režiséra Michaela Manna, zcela nepochybně by do ní patřil jeho slavný krimi thriller Nelítostný souboj (Heat), ve kterém proti sobě stanuli poručík Vincent Hanna (Al Pacino) a zkušený lupič Neil McCauley (Robert De Niro). A i přestože jsme se zatím nedočkali žádného filmového pokračování, sám Mann a slavná spisovatelka Meg Gardiner zpracovali knižní preuqel, který vyjde během letošního srpna. Ponese tak název Heat 2. Zdá se ale, že Mann se nakonec sám pustí i do filmové adaptace. V rozhovoru pro Empire Magazine tak prohlásil následující:

,,Rozhodně se plánuje, aby z toho vznikl film. Bude to skromný film? Ne. Bude to velmi drahý seriál? Ne. Bude to jeden pořádný velkofilm.“

Nadcházející knižní díl se z velké části odehrává před událostmi původního filmu z roku 1995, ovšem dočkat bychom se měli i určitých sekvencí po jeho událostech. V knize by se také měly objevit některé z vedlejších filmových postav, například Chris Shiherlis, kterého ve filmu ztvárnil Val Kilmer, a Kelso v podání Toma Noonana. Vrátit by se měl i sám Vincent Hanna, ovšem jelikož se má jednat především o prequel, Al Pacino si ho v chystané filmové verzi patrně nezahraje. Byť by se možná mohl objevit v oněch sekvencích, které se odehrávají po filmovém ději.

Minulý měsíc během filmového festivalu Tribeca však Al Pacino odhalil, že kdyby si měl vybrat herce, který by mohl ztvárnit mladší verzi jeho ikonické postavy, vybral by si Timothéeho Chalameta. Zda však k něčemu takovému opravdu dojde, je zatím ve hvězdách. 

Pokud by Mann skutečně zadaptoval knihu do filmové podoby, dočkali bychom se tak příběhu, ve kterém budou velkou roli hrát tchajwanské zločinecké syndikáty a drogové kartely. Tedy za předpokladu, že se Mann nerozhodne děj pro snímek nějakým způsobem upravit. Momentálně je ale režisér zaneprázdněný tvorbou životopisného filmu Enzo Ferrari s Adamem Driverem v hlavní roli. Nelítostný souboj 2 by ale mohl být jeho příštím projektem.