U Marvelu dneska ještě chvilku zůstaneme, protože kromě údajného rozdělení snímku Avengers: Secret Wars na dvě části, což tedy ještě stále není potvrzené, se s ním pojí další významná zpráva. Společnost totiž opouští dlouholetá veteránka Victoria Alonso, šéfka VFX oddělení, která u Marvelu pracovala už od roku 2006. Dohlížela tak už na výrobu prvního Iron Mana, přičemž její prací bylo například přiřazování zakázek jednotlivým firmám, které dodávaly digitální efekty k natočeným snímkům. Na ony efekty poté dohlížela a kontrolovala je. Navíc od doby, kdy v roce 2012 vyšli první Avengers, byla vždy jednou z výkonných producentek ke všem následně vydaným MCU filmům a seriálům.

Lze se domnívat, že Marvel Alonso vykopl v rámci chystaných změn a úprav, které MCU čekají poté, co se čtvrtá fáze nesetkala s nejvřelejším přijetím od fanoušků. A je nutné připomenout, že velkou míru kritiky sklidily právě žalostné vizuální efekty, které fanouškům zhnusily zážitek ze sledování filmů jako Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Thor: Láska jako hrom, případně seriálu She-Hulk. 

Podle dostupných informací se totiž zdá, že právě Victoria Alonso je obzvlášť zodpovědná za toxické pracovní prostředí v odděleních VFX u Marvelu. Pod jejím vedením tak údajně docházelo k diskriminaci, jež se dotkala především lidí, kteří se jí nějakým způsobem „zprotivili“. Podle všeho tak dávala práci týmům, které měla v oblibě, ale pokud ji někdo nějak naštval, žádné veselé chvíle ho jednoznačně nečekaly. Tato špatná reputace a dlouhodobý problém s vizuálními efekty projektů čtvrté fáze, kterou ke konci minulého roku zakončil druhý díl Black Panthera, patrně také zapříčinily její vyhazov.

Podílela se ale také na MCU projektech, které k nám dorazí v budoucnu, jmenovitě jde o tituly jako Strážci Galaxie 3 a The Marvels, taktéž do toho ale spadají seriály jako Secret Invasion, Ironheart, Echo a Agatha: Coven of Chaos.

Zároveň je ale nutné pamatovat na to, že interní problémy Marvelu nemůžeme svést pouze na jednoho člověka. Jedná se tak pouze o jednu ze součástí většího maléru, kvůli kterému už začíná divákům MCU svět trochu lézt krkem. 

Už od minulého měsíce ale víme, že Marvel hodlá dupnout na brzdu. Například Bob Iger, navracející se generální ředitel společnosti Disney, má připravený plán, který bude zahrnovat hodně šetření a škrtů, které by se měly dotknout především seriálové tvorby. Ubrat by se ale mohlo i s filmy. Zvykem bylo, že jsme se ročně dočkali 3 - 4 MCU filmů, ale jelikož si Marvel údajně umanul zaměřit se na kvalitu před kvantitou, možná se to v příštích letech změní.

Poměrně bídný box office třetího Ant-Mana, která má více než měsíc po premiéře na kontě jenom slabých 463 milionů dolarů, je zřejmé, že fanoušci už jsou z toho přehršle MCU obsahu krapet unavení. Proto je třeba zcela změnit strategii.