Není tomu tak dávno, co vedení společnosti Crew na různých akcích prohlašovalo, že se nikdy nebude překládat One Piece. V současné době velmi úspěšná manga, která jede od roku 1997 a stále se vydává. A doopravdy se nedá říct, že by konec tohoto skvostu byl nadohled. Nicméně ani vidina toho, že tahle japonská senzace bude rozhodně vycházet ještě několik let nebrání splnění snu, o kterém sní spousta fanoušků mangy v České republice.

One Piece je jeden z komiksů, které u nás nikdy nevyjdou.“ Nebo: „Ne, One Piece nemáme v plánu – je to moc dlouhé a nezvládli bychom se dožít konce příběhu.“ Tyhle a podobné hlášky jsme slyšeli už od společnosti Crew mnohokrát. Nyní je ale situace kolem mangy v Česku daleko lepší a po stavu spojeném s pandemií se i rapidně zlepšila. Vedení se tedy rozhodlo, že teď je ten správný čas a pustilo se do vyjednávání o licenci na mangu One Piece.

Pro mnohé z nás to znamená, že se konečně dočkáme doslova vytouženého pokladu. Jedním z hlavních důvodů, proč tahle série není na pultech našich knihkupectví, je její délka. Manga totiž stále vychází a pro Crew to tedy znamená ohromný závazek. Nejen proto je celkem pravděpodobné, že svazky u nás nebudou vycházet obdobně jako Naruto, Bleach nebo jiné série každé čtvrtletí, nýbrž každé dva měsíce, abychom se toho konce taky někdy dožili.

„ROZHODLI JSME SE, PŘES VŠECHNY MINULÉ POCHYBNOSTI, PUSTIT SE DO NAŠEHO NEJVĚTŠÍHO A NEJAMBICIÓZNĚJŠÍHO PROJEKTU. DO NAŠEHO OPUS MAGNUM, SÉRIE, KTERÁ BUDE TAK OBROVSKÁ, ŽE JI BUDE MOŽNÉ VIDĚT I Z VESMÍRU. DO ŘADY, POD KTEROU CHCEME BÝT VÁŽNĚ PODEPSANÍ. VYJÍT ČESKY BY TO MĚLO… A KDO JINÝ, KDYŽ NE MY, BY TO MĚL UDĚLAT?“

JIŘÍ PAVLOVSKÝ

Vyjednávání o licenci započalo už na začátku roku, tohle rozhodnutí tedy není ovlivněné nedávným obřím úspěchem seriálové hrané adaptace. Je to ale hezké ujištění v rozhodnutí překládat takto velkolepou sérii.

Stále je ale otázkou, jak si prodeje jednotlivých svazků povedou. První díl by měl přijít počátkem roku 2024. Zda se bude jednat o úspěšnou sérii, nebo zažije obrovský propad, se bude odvíjet od nás, fanoušků a věrných čtenářů.

Jen pro představu. Naruto (anime a manga), podobně jako Dragon Ball nebo zmiňovaný One Piece či Pokémoni, se stal obrovskou hybnou silou pro vstup anime na světovou scénu. Má u nás v současnosti vydáno přes 60 svazků (druhý svazek je z nějakého neznámého důvodu neustále vyprodaný) a stále chybí u nás vydat několik svazků, přičemž se pomalu, ale jistě blíží konec série. Nutno podotknout, že manga v Česku začala vycházet v roce 2011.

Jestli se tedy One Piece stane i u nás senzací, můžeme se jistě těšit na minimálně 20 let vydávání. A to zde mluvíme o sérii, na které samotný mangaka Eiichiro Oda stále pracuje a závěr je doopravdy v nedohlednu. Tak snad se toho konce i u nás jednou dožijeme.

Pokud tedy patříte mezi ty lidi, kteří počítají, že budou i ve svých padesáti poctivě čekat na nový svazek, tak doporučuji ukázat zájem hlavně teď na začátku prvních dílů, ať je vidět, že o sérii máme zájem.

Já plánuji sesbírat každý díl. A co vy?

A pokud plánujete mít všechny svazky, doporučujeme koupit novou knihovnu. Bude se hodit.