Vláda desátého dílu Rychle a zběsile v kinech příliš dlouho nevydržela. Korunu mu šlohla hraná předělávka Malé mořské víly, která premiérovala minulý týden. Pokud se podíváme na domácí box office, tak zde hraný remake o víle Ariel naprosto dominoval.

Během prvního víkendu se mu podařilo vydělat slušných 95,5 milionů dolarů. V USA se navíc tento den slaví Memorial Day a spousta lidí má volno, tudíž lze očekávat, že se během dneška ještě mnoho lidí nahrne do kina. Domácí úspěch filmu není moc překvapivý, protože Malá mořská víla měla v USA obrovitánskou propagační kampaň. A evidentně zafungovala.

Ovšem mezinárodní tržby už jsou o něco horší. Třeba v Číně Malá mořská víla utržila jen 2,5 milionů dolarů, což je nejhorší zahajovací víkend ze všech Disneyho filmů, které v zemi kdy premiérovaly. Celosvětově tak Malá mořská víla utržila během svého prvního víkendu 163,8 milionů dolarů. Což je na Disneyho hranou předělávku OK výsledek. Žádný propadák z něho určitě nebude, ale zároveň snímek miliardovou hranici, které například dosáhly remaky jako Kráska a zvíře (2017), Lví král (2019) a Aladin (2019), patrně nepřekročí. Každopádně uvidíme, jak si snímek povede příští týden. 

Na druhé místo v žebříčku domácího box officu se posunul desátý díl Rychle a zběsile, který po víkendu vydělal 23 milionů. To je oproti minulému víkendu propad tržeb o více než 65%, ovšem na rozdíl od Malé mořské víly, tak zde snímek hodně zachraňuje mezinárodní návštěvnost v kinech.

Celosvětově má další dobrodružství Vina Diesela na kontě 512,9 milionů dolarů, což by pro mnohé filmy byla po druhém víkendu naprostá senzace. Znovu ale připomeneme, že film má naprosto šílený rozpočet, který činí až 340 milionů dolarů. Pokud k tomu ještě připočteme propagační kampaň a uvedení do kin, tak snímek by měl ideálně překročit miliardovou hranici, aby byl pořádně výdělečný. Zatím se ale zdá, že snímek skončí někde za 700 miliony, ale ještě se necháme překvapit, zda film nesešlápne pedál.

Třetí místo domácího box officu příhodně patří třetím Strážcům Galaxie, kteří utržili 19,9 milionů. Celosvětově by měli mít po dnešku na kontě velice hezkých 736 milionů, což už Marvel může v klidu považovat za úspěch. Finální tržby by se tak mohly zastavit někde před hranicí 900 milionů.

A na čtvrtém místě se umístil filmový Mario, který pro domácí box office utržil 6,2 milionů. Celosvětově už má 1,27 miliardy, tudíž během příštích dní by měl překonat první díl Ledového království (2013) a stát se tak druhým komerčně nejúspěšnějším animákem všech dob. 

A na co do kina tento týden? Na další animák, to je přece jasné! Už tento týden bude totiž premiérovat snímek Spider-Man: Napříč paralelními světy, který bude pokračováním veleúspěšného animovaného filmu z roku 2018.

Hlavním hrdinou se tak opět stává Miles Morales (Shameik Moore), na něhož čeká další fantastická jízda napříč mnohovesmírem. Tentokrát se Miles dostane do dimenze, která se jen hemží nejrůznějšími verzemi Spider-Manů. Ti všichni spojili síly, aby se mohli postavit hrozbě, která veškeré paralelní světy začne vážně ohrožovat.

Snímek bude v našich kinech premiérovat ve čtvrtek, tedy 1. 6. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.