Americké vydavatelství Image Comics již brzy přijde s novým komiksovým projektem Echolands, který fanoušky překvapí nejen svou zajímavou kresbou, ale taktéž horizontálním formátem, rychlým tempem vyprávění a hlavně šíleným mashupem prvků ze sci-fi i fantasy žánru.

    

Realizační tým komiksu Echolands je doslova hvězdný. Scénář píše kreativní duo skládající se z J. H. Williamse III a W. Hadena Blackmana (Star Wars). Kresbu jako takovou tvoří opět již zmiňovaný J. H. Williams, který v minulosti ilustroval poslední díl Gaimanova Sandmana s podtitulem Předehra. Barvy má na starosti kolorista Dave Stewart, vítěz Eisner Award, jehož práci můžete taktéž znát ze svazku Sandman: Předehra. Hlavní realizační tým uzavírá letterer Todd Klein, veterán komiksové tvorby.

Série Echolands čtenářům nabídne záživný příběh, který dohromady mixuje všechny možné prvky z různých popkulturních žánrů. Svět komiksu obsahuje klasické hororové upíry, mafiány ze staré školy, kyborgské elfy, římské polobohy a dokonce i kovboje a retro vesmírná plavidla. Všechen tento mix vypadá na první pohled jako bláznivá rychlokvaška, jež vyšla z mysli nějakého šílence, ale vězte, že svět Echolands byl tvořen celých deset let.

Příběhová linka začíná v podivném futuristickém světě, který zapomněl na svou dlouho historii. Hlavní protagonistkou je bezohledná zlodějka Hope Redhood, jež je klíčem k odhalení temné a znepokojivé minulosti – tedy za předpokladu, že by se svým gangem dokázala uniknout tyranskému čaroději a jeho zlé dceři. Nezvratný osud je však všechny pošle na podivnou odyseu vedoucí k nevyhnutelné válce mezi světy.

Nejzajímavější na sérii Echolands je bezpochyby Williamsova kresba a rozložení panelů do horizontálního stylu. Zatímco některé panely nabízejí akci či dialogy s normálním ohraničením, v komiksu nalezneme i kresby s okraji, které připomínají například okna budovy. K této nové a chytré technice se vyjádřil Williams v rozhovoru pro magazín SYFY WIRE:

„Proces tvorby této stránky byl velmi neobvyklý, potřebovali jsme nějak určit polohu scény. Při tvorbě jsme neměli moc prostoru ukázat tradiční lokační záběr a přitom ještě rozvíjet příběh dialogem, normální metoda by byla moc stísněná. Rozhodli jsme se tedy, že se tvary panelů stanou naší indikací polohy. Panely jsou prakticky oknem do scény s texturami stavebních konstrukcí a dekorativními prvky, které vylepšují podivnou architekturu našeho pozměněného San Fransica. Všechny tyto prvky jsou posíleny nasazeným dronem padoucha, který se pohybuje po stránkách a špehuje celou scénu. Výsledkem je nakonec naprosto jedinečná prezentace.“ Obrázek, který autor komentuje, naleznete v galerii pod tímto odstavcem.

Exkluzivní ukázku, se kterou se jako první podělil magazín SYFY WIRE, okomentoval i druhý scenárista, W. Haden Blackman: „Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších částí v prvním sešitu, protože ukazuje impulzivnost hlavní postavy, která odstartuje celé dobrodružství.“

Echolands vypadá velmi zajímavě a neobvykle. Vydavatelství Image Comics by mělo vydat první sešit již 25. srpna/augusta 2021. O českém vydání samozřejmě nejsou žádné informace. My bychom však byli moc rádi, kdyby se u nás série Echolands někdy objevila.