Avatar: The Way of Water dle očekávání zcela smetl z cesty všechny hity minulého roku a se svými nesmírně působivými tržbami, které celosvětově činí 2,3 miliardy dolarů, se v žebříčku historického box officu dostal na třetí místo. Přijde vám to jako hodně peněz? To bezesporu, nicméně pokud se na daná čísla podíváme podrobněji, tak zjistíme, že skutečný zisk zas až tak masivní nebyl.

Už na konci podzimu minulého roku totiž režisér James Cameron v rozhovoru pro GQ prohlásil, že film nebyl úplně levný. Pokud bychom ho tedy měli přímo citovat, tak prohlásil, že ,,to bylo ku**vsky drahé“. A nyní se nám v podstatě potvrdilo, že Cameron skutečně nepřeháněl.

Jak všichni víme, každý velkofilm má nějaký stanovený rozpočet. Pro druhého Avatara to bylo něco kolem 400 milionů dolarů, což už je zatraceně pořádná nálož. Tím to ale samozřejmě nekončí, protože aby byl hollywoodský velkofilm úspěšný, tak překonání rozpočtu ještě automaticky neznamená zisk. 

Podle serveru Deadline pak šlo ještě 175 milionů do reklamy a propagace, přičemž když k tomu ještě připočteme další nutné věci pro vydání takto velkolepého bijáku, například zaplacení tvůrcům a hercům, tak už pomalu zacházíme k miliardovým číslům.

A to není všechno, něco samozřejmě také stojí samotné uvedení do kin a později i na streamovací platformy. Když to tudíž všechno sečteme, tak dohromady v podstatě celý snímek stál 1,087 miliardy dolarů, což je poměrně šílené.

Ale to furt není všechno! I přestože celosvětové tržby činí 2,3 miliardy, je nutné odečíst podíl z kin, který zůstává jen v pokladnách. V rámci toho studiu 20th Century přistálo k nohám „pouze“ 1,618 miliardy dolarů.

Když tudíž použijeme matematiku a z této částky odečteme výše zmíněné číslo za veškeré náklady, tak nám vyjde, že Avatar: The Way of Water ve skutečnosti vydělal „pouhých“ 531 milionů dolarů.

Nelze se proto divit prohlášení Camerona z minulého roku, podle něhož musel mít snímek ideálně dvoumiliardové tržby, aby byl výdělečný. I tak ale na sebe může být režisér náležitě pyšný, otázkou samozřejmě je, jak se bude dařit nadcházejícím dílům. 

Co z toho všeho plyne? Inu, člověka by to hlavně mělo naučit, že překonání původního rozpočtu nutně neznamená úspěch.

Dobrým příkladem je třeba třetí Ant-Man, jehož tržby momentálně činí 474 milionů. Jistě, samotný rozpočet činil 200 milionů, ale tady se bavíme o marvelovce. Tudíž kromě rozpočtu padlo několik stovek milionů ještě na další podstatné věci. Aby mohl Ant-Man 3 skutečně vydělávat, tak údajně potřeboval alespoň 760 milionů. A na něco takového už může samozřejmě zapomenout.