Kromě doporučení komiksů za rok 2022 jsme se se Šebronem rozhodli i pro menší nakouknutí, co si pro nás v tomto roce připravila knižní scéna. Nutno podotknout, že oba jsme knihám zase letos tolik nedali. Nebo alespoň ne těm, které vyšly letos. Během dohánění restů, jsme se ale i tak oba dostali k zajímavým titulům, o které se s vámi rádi podělíme.

Jelikož jich nebylo tolik, tak od každého z nás máte tři tipy na knihy z roku 2022. Zatímco Šebron brouzdal a objevoval krásy či přednosti především domácí scény, tak Zypo se koukal nejenom domu, ale i do věcí ze zahraničí. Do výběru se tak dostalo dost žánrů. Převahu má jednoznačně sci-fi literatura, ale objeví se zde i jeden fantasy kousek ze Slovenska a jeden pořádně našlapaný thriller. 

ŠEBRON VÝBĚR

NEMÉ PŘEŽÍVANIE I. – H. J. BORNEMISZA

Nekončící vojna dobra a zla pokračuje. Špioni na obou stranách se snaží odhalit slabiny protivníka a naklonit misky vah na svou stranu. Druon, nejúspěšnější ze všech zvědů, pokračuje v upevňování spojenectví a ve vlastních plánech. Pokouší se udržet kontrolu, ale přestává věřit tomu, že jednou získá rozhřešení za smrt svých rodičů. Rozehrává vlastní hru, která ho má dostat z okovů minulosti. Na kterou stranu se nakonec přidá?

Flochan, jediný přeživší z vyvražděného tábora zvědů, prahne po pomstě. Na to však potřebuje bastardovu pomoc i jeho schopnosti. A Zeon se vydal vlastní cestou, aby zjistil, kolik magické síly se v něm skrývá. Jeho nepřátelé po něm nepřestávají pátrat, a tak se vydá na ostrov smrti, kde se ho nikdo neodváží hledat. Soran, poslední žijící Jereana, utíká před Zvazkom, ale postupně zjišťuje, že na ní číhá o mnoho větší nebezpečí. Tajemnému nepříteli se doposud povedlo zabít každou čarodějnici se schopností vidět čas. Osud Vyvážené zůstává nejistý a spolu s ní i životy Zeaona a Druona., které jsou navzájem propletené víc, než by si kdo myslel.

Šebron si jako první knihu vybral pokračování ságy Večná lož slovenské autorky H. J. Bornemisza. První část Nemého prežívánie navazuje na konec románu Slepý život. Drsná fantasy, která svojí sprostostí, explicitním násilím a atmosférou připomíná povedený mix Zaklínače a Hry o trůny. Výborné postavy v zajímavém neutěšeném světě se autorce rozhodně povedly. Vyprávění sleduje více postav po kapitolách. Zajímavé je i to, že tato kniha byla vydána pouze v digitální distribuci na vlastní náklady.

LEGIE: AGA – FRANTIŠEK KOTLETA

Nejobávanější členka vesmírné lodi Kraksna byla unesena. Kapitán Moravec vyráží na záchrannou misi, která je podle zbytku posádky nejpitomějším nápadem od … no, posádka Kraksny má za sebou hodně pitomých nápadů, ale tenhle rozhodně patří mezi pět největších. Enlilové mezitím začnou pořádat na Kraksnu hon a šmejdit po celém vesmíru, aby dostali její posádku i technologii pradávné civilizace rutašů. Což pořád nic není proti tomu, co Moravce čeká při záchraně Agy. Kolik ocasů bude muset přesekat, než získá zpátky ještěrku, která netouží po ničem jiném, než mu vyrvat páteř z těla?

LEGIE: PÁN HOR – KRISTÝNA SNĚGOŇOVÁ

Nejmladší členka posádky vesmírné lodi Kraksna zmizela, a zatímco kapitán Moravec a poručík Vojcechovsky vyrazili na své mise, pátrání po ní zůstalo na techniku Vodičkovi a italském pěvci Giuseppem. Vyzvednout ji na planetě obřích žížal ale není žádná procházka růžovým separátem a oba musí dokázat, že ještě nepatří do starého železa. Aby mohli Amandu zachránit, musí přežít v manéži vesmírného cirkusu, vyhnout se Loydovi toužícímu po pomstě za ztrátu varlete, totiž antihmoty, a setkat se s Pánem hor, legendárním vůdcem odboje proti enlilskému impériu, který bude potřebovat jejich pomoc. To vše za klení břitkou ostravštinou a procítěného přednesu árií z Dona Giovanniho. Protože „Starò qui come agnellina le tue botte ad aspettar, vy modrý svině!“

Tady Šebron opět trochu podvádí a jako jednu knihu určil rovnou knihy dvě. Sci-fi série Legie od dvojice Kotleta/Sněgoňová je velmi populární a její pátý a šestý díl dorazili do knihkupectví letos. To samé platí i o sedmém díle, který dorazil těsně před Vánoci. Zajímavé je, že zatímco Aga je heavy metalová akce překypující humorem a jednou šílenou událostí za druhou, tak Pán hor hraje na daleko vážnější notu, a to především ve své druhé půlce. A funguje to. Obě knihy se odehrávají ve stejném čase, kdy se posádka vesmírné lodi Kraksna rozdělila.

ZÁKON GENU – VÍCE AUTORŮ

Uplynulo dvě stě let od narození otce genetiky Gregora Mendela, ale genetika je pořád pro vědu obrovskou výzvou a polem pro nové fascinující objevy. A stejně tak pro spisovatele sci-fi. U příležitosti narozenin velké osobnosti české vědy se vynikající autoři fantastiky vydali na své vlastní dobrodružné výpravy spojené s genetikou. Vypravíte se do vesmíru, setkáte s mimozemšťany, budete cestovat časem, budete se smát, bát i hloubat nad tím, co nás ještě v oblasti genetiky možná čeká a nemine, protože věda a fantastika patří neodmyslitelně k sobě. Stejně jako objevování nových příběhů a tajemství.

Tato povídková antologie tematicky zaměřená na genetiku je především oslavou dvousetletého výročí narození moravského přírodovědce Gregora Mendela. V knize se najdou příběhy osvědčených autorů, jakými bezesporu u nás jsou František Kotleta, Kristýna Sněgoňová nebo Ondřej Neff. Kromě autorů na sbírce pracovali i vědecké kapacity, biochemik Jan Konvalinka a astrofyzik Jiří Grygar. Kvalita povídek podle Šebrona občas kolísá, ale povídková kniha jako celek může velmi dobře sloužit jako nástroj pro objevení nových autorů.

ZYPO VÝBĚR

ODKAZ LIDSKÉ MYSLI – RADEK „STERAKDARY“ STARÝ

Na Zemi roku 2043 přistálo mimozemské plavidlo a vypustilo černý sliz rozežírající všechno okolo. Ke zděšení lidstva tato hmota dokázala přebrat kontrolu i nad nejmodernějšími technologiemi. Planetu měli spasit robotičtí ochránci, jenže nastal problém – jejich stvořitelka Molly Griffin veškeré obranné snahy sabotovala. O dvě stovky let později nastává čas, aby si lidé vzali svůj svět zpátky. Podaří se jim v událostech dávné minulosti najít klíč k přežití?

Je Sterakdary dobrý autor?

Populární tvůrce Sterakdary za poslední dva roky stihl vydat čtyři knihy. Jeho sci-fi s názvem Odkaz lidské mysli jsem recenzoval, a dokonce jsme k Radkovu dílu měli s Killerem velmi obsáhlý rozbor, kde jsme ho probrali do posledního písmenka. Jestli máte rádi postapokalyptické vyprávění, kde autor dokáže položit i zajímavé otázky a nechá vás hledat odpovědi v sobě samém, tak je Odkaz lidské mysli opravdu zajímavým čtením. Navíc Radek je každou knihou lepším autorem a rozhodně se vyplatí jeho tvorbu dále sledovat.

ASFALTOVÁ PUSTINA – S. A. COSBY

„Bug“ býval nejlepším šoférem podsvětí, než se ošklivě spálil a starý život raději hodil za hlavu. Vybudoval vlastní autodílnu, miluje svou ženu, stará se o rodinu a vášni pro rychlost podlehne jen občas. Jenže pak se to zase zvrtlo, podnik drtí konkurence, poctivá práce nevynáší a „Bug“ se nechá umluvit k poslední velké akci. Vždyť tam, kde se vůně benzinu mísí se strachem, na něj nikdo nemá. A tak to riskne. Najde v asfaltové pustině, kde ho nepronásleduje jen přízrak dávno ztraceného otce, ale i stíny vlastní minulosti, tu správnou cestu? Nebo naopak přijde o všechno, na čem mu záleží?

Asfaltová pustina je asi nejpříjemnějším překvapením letošního knižního roku. Akční thriller plný amerických aut, drsňáctví a krve proložené rodinným dramatem. Tohle je prostě knižní GTAčko v celé své kráse. Krásně vykreslená vztahová rovina na poli, kde o akci není nouze. Tahle kniha jede s plynem přimáčknutým k podlaze. Pořádně se připoutejte, protože je to fakt jízda!

ÍLION – DAN SIMMONS

Starověký Homérův epos vypráví akademický vědec 20. století, který je přiveden k životu jako pozorovatel zvláštního experimentu ve službách tajemných bytostí. Akademický vědec se stává svědkem Homérovy Iliady, ta se však neodehrává na Zemi, ale na povrchu Marsu. Současně probíhá život na zdevastované Zemi, kde přežívá zbytek lidstva. V ten samý čas badatel Mahmud zkoumá planetu Jupiter. Vše se vším samozřejmě souvisí a vzniká tak zvláštní spojení pradávného světa se vzdálenou, technicky vyspělou budoucností.

Dan Simmons patří mezi mé nejoblíbenější autory a jeho kniha Ílion se dočkala v roce 2022 dlouho očekávaného dotisku. Ílion je space opera, která na první pohled působí, jako když pejsek s kočičkou dělali dort. Iliada odehrávající se na Marsu a do toho lidé na Zemi, kteří jsou takřka nesmrtelní a kolosálně negramotní. To vše sledují z dalekého vesmíru kyborgové, kteří si libují ve starozemských spisovatelích, jakými byli Shakespear nebo Proust. A vše se vším souvisí. Nelinearita času, atomové výbuchy, bohové, dinosauři či ptáci Noha! Simmonsovi není nic cizí a tenhle guláš je naprosto vynikající. Snad se dotisku dočkáme i u druhého dílu!

A to by bylo pro letošek vše. Určitě nám dejte vědět, jaké letošní knihy se líbily vám.