Cestovat vesmírnou prázdnotou, doručovat důležité zásilky a po průletu asteroidovým polem se zájmem sledovat, kolik z lodě zbylo. A pokud ne moc, pak se alespoň lze kochat tím, jak kusy lodě mizí v dál. Přibližně takový je je život řidiče vesmírných trucků.

To ví samozřejmě každý, kdo se setkal s hrou Galaxy Trucker od Vlaadi Chvátila. Říct, že tato hra oproti jiné jeho tvorbě vyniká, by bylo velmi matoucí. Konec konců, každá jeho hra se vymyká vůči zbytku jeho tvorby. Nicméně Galaxy Trucker patří právem mezi slavnější kousky z tvorby tohoto autora. A o své slovo se v posledních měsících hlásí znovu. Na pulty obchodů se dostalo druhé vytuněné vydání s názvem Druhé vytuněné vydání.

A aby toho nebylo málo, tak si pro nás před Vánoci vydavatelství CGE přichystalo malý, ale velmi příjemný dárek právě ke znovuuvedení Galaxy Truckera do obchodů. Však je to první hra, jakou kdy vydaly, jedná se tedy o radostný den nejen pro fanoušky hry, ale i pro Czech Games Edition.

Na jejich stránkách, případně na jejich Facebooku, je možné dohledat knihu ze světa (nebo spíše z koutu vesmíru) Galaxy Truckera.

Román sepsal Jason A. Holt, který je dvorním překladatelem a spisovatelem anglických pravidel pro CGE. Přestože autor žil nějakou dobu v České republice a češtinu ovládá na velmi dobré úrovni, byla kniha napsána anglicky. Do češtiny ji přeložil Ondra Skoupý, který je znám například jako autor hry Letter Jam. O korekturu se postarala Dita Lazárková, jejíž práce je známa z většiny pravidel her od CGE. Je tedy vidět, že v každém okamžiku na díle pracoval někdo, kdo je se světem velmi dobře obeznámen.

Díky tomu si čtenář projde situace velmi dobře známé ze hry. Přátelské soupeření, stavbu lodí, roje asteroidů snažící se o jejich neplánované rapidní rozložení, číhající piráty a mnoho dalších. Dokonce se i čtenář dozví, že mimozemšťané jsou schopni přežít bez modulů podpory života. Ne snad, že by byli ochotní na lodi pak zůstat, případně že by o tom někomu řekli, pouze ta možnost existuje. A co by to bylo za galaktickou megakorporaci, kdyby neobsahovala pořádné byrokratické překážky.

Příběh pojednává o truckerce Fran a jejího zvídavého ufounského kamaráda Wallyho. Kniha je znatelně cílena na hráče znalé předlohy, přesto by si ji měl být schopen užít i člověk, který se s hrou doposud neseznámil. Spousta situací je zábavně vysvětlena, stejně tak i to, proč se dějí právě tak, jak se dějí.

Styl psaní připomíná klasiky jako Stopařova průvodce po galaxii, případně Zeměplochu od Prachetta. Jejich kvalit sice nedosahuje, přesto se stále jedná o příjemnou humornou četbu. Pro větší zábavnost a pochopení je samozřejmě doporučeno obeznámit se s pravidly hry. S ohledem na způsob jejich sepsání se jedná o další humornou četbu, která pozvedne čtenářovu představu o světě.

V tomto směru je výhodnější sehnat si pravidla k první edici, kde je oproti druhému vydání větší množství atmosférických textů. Pro někoho může být čtení pravidel dokonce zábavnějším zážitkem, protože doprovodné texty nejsou protkány ucelujícím příběhem. Je tak snazší vykreslit mnoho humorných situací na menším prostoru. Kombinace pravidel a románu tak umožní nahlédnout do všech zákoutí truckerského povolání.

Román je dostupný ve formátech epub a mobi, což jsou nejběžnější formáty dostupné pro elektronické čtečky. Pravidla si je možné stáhnout ve formátu pdf. Vše je dostupné ze stránek Czech Games Edition.

Pokud by to někomu nestačilo, ze stránek je možné si stáhnout i kalendář na letošní rok s úspěšnými i budoucími hrami vydavatelství CGE, který začíná tematicky právě Galaxy Truckerem.