Minulý víkend nebyl z hlediska tržeb nijak zvlášť výjimečný. Ne snad, že by se do kin vůbec nechodilo, ale oproti minulým týdnům je návštěvnost i tak vcelku bídná. Z jisté části to jsou následky stávek herců a scenáristů, kvůli kterým musela některá velká studia odkládat své velké tituly až na pozdější dobu. Co se týče pětice titulů, které vládnou domácímu box officu, tak k žádným velkým změnám nedošlo. Koncertní snímek Renaissance: A Film by Beyoncé, který kina ovládl na jeden jediný týden, spadl z prvního místa až na šesté.

Největší zájem tak zaznamenala anime podívaná Chlapec a volavka, nejnovější snímek Hayao Miyazakiho, který do amerických kin vstoupil teprve minulý týden. Ten během svého zahajovacího víkendu na americkém trhu utržil 10,4 milionů dolarů. Když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, včetně i tržby z Japonska, kde byl o film samozřejmě největší zájem, tak celkově má Chlapec a volavka na svém kontě hezkých 97 milionů.

Je to také zcela poprvé, co se povedlo zahraničnímu filmu dostat se na první místo v žebříčku návštěvnosti ve Spojených státech. Když k tomu připočteme ještě slušné recenze, tak se dá nové Miyazakiho anime jednoznačně považovat za úspěch. 

Zbytek přední pětice se od minulého týdne nezměnil. Na druhém místě se udržel preuqel Hunger Games jménem Balada o ptácích a hadech, který po víkendu utržil 9,4 milionů dolarů. Celosvětově to zas dělá 258,3 mega. Na čtvrtý týden v kinech to není špatné, už teď je sice jasné, že film nebude žádným propadákem, ale stále musíme myslet na to, že v porovnání s předchozími díly série, které na tom byly komerčně podstatně lépe, to i tak není nic ohromujícího.

Třetí místo i nadále patří filmu Godzilla -1.0, další velice chválené podívané z japonské produkce, ve které se diváci stali svědky řádění slavného monstra. Film po svém druhém víkendu utržil 8,2 milionů dolarů, celosvětově má zas na kontě 52 mega. Původně to vypadalo, že rozpočet filmu činí 15 milionů, nicméně režisér Takashi Yamazaki nedávno uvedl, že film byl ve skutečnosti ještě o něco levnější. Snímek se každopádně může chlubit velice pochvalnými recenzemi, už teď tudíž můžeme snímek považovat za velký úspěch.

Na čtvrtém místě stále máme animák Trollové 3, který v kinech straší už čtvrtým týdnem. Ten pro domácí box office utržil 6,2 milionů dolarů, celosvětově zas 173,8 mega. Na rozpočet 95 milionů je to jakžtakž výsledek, ale film se v kinech statečně drží, tak uvidíme, zda se mu nakonec podaří onu hranici 200 milionů překonat.

Na pátém místě máme Disneyho novou animovanou pohádku jménem Přání. A s tou to vypadá pěkně bledě. Snímek po třetím víkendu utržil 5,3 milionů dolarů, celosvětově má na kontě 105,5 mega. A to je na rozpočet kolem 200 milionů vyloženě katastrofální. Disney se sice snažil film hodně propagovat, ale evidentně to nestačilo. Zde to vypadá na propadák. 

A na co do kina tento týden? Zkuste hezky vyhlížející podívanou jménem Wonka, ve které si Timothée Chalamet zahraje ústřední postavou knihy Karlík a továrna na čokoládu od Roalda Dahla. Nahlédnout bychom tak měli do minulosti geniálního výrobce sladkostí, jehož největším snem je jednoho dne si otevřít vlastní čokoládovnu.

Snímek bude v našich kinech premiérovat ve čtvrtek, tedy 14. 12. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.