Nedávno jsme se končeně dozvěděli, kdy přesně do kin dorazí snímky Napoleon, v němž si slavného francouzského vojevůdce zahraje Joaquin Phoenix, a Ballerina, první filmový spin-off Johna Wicka, jehož čtvrtá kapitola momentálně válcuje kina.

A začneme snímkem, kterého se dočkáme ještě letos, tudíž Napoleonem. Tento historický epos, o který se postaral legendární Ridley Scott, dorazí do amerických kin 22. 11. 2023, k nám by se snad měl tradičně dostat o den dříve. O nějaký čas později bude poté snímek premiérovat také na platformě Apple TV+. Snímek by se měl zaměřit na kompletní život Napoleona Bonaparta, který měl jednu dobu na kolenou téměř celou Evropu. Dočkat bychom se proto měli nejenom jeho vzestupu jako legendárního vojevůdce, ale i jeho slavného pádu a pravděpodobně i smutné dohry na ostrově Svatá Helena.

Film by se ale taktéž měl zaměřit na vztah, který Napoleon měl se svou ženou Josephine (Vanessa Kirby). A jelikož se má jednat o velkofilm se vším všudy, tak nebude nouze ani o velkolepé bitvy, však to je jasné! 

Pak tu máme Ballerinu, spin-off Johna Wicka, ve kterém si profesionální vražedkyni jménem Rooney zahraje krasavice Ana de Armas. Film bude v amerických kinech premiérovat 7. 6. 2024, u nás opět zase o den dříve. Těšit se tak můžeme na příběh o pomstě, v němž se Rooney bude snažit najít člověka, jenž je zodpovědný za smrt jejího otce.

Snímek bude interquel, jenž se bude odehrávat mezi třetím a čtvrtým dílem původní filmové série, v rámci toho se můžeme těšit i na přítomnost samotného Johna Wicka, jehož opět ztvárnil Keanu Reeves. A podle dostupných zpráv se zdá, že by měl ve filmu s Rooney dokonce změřit síly, tudíž nás snad čeká další nálož řádně uspokojivé a skvěle natočené akce. Produkce filmu se navíc z podstatné části odehrávala v Praze.

Traileru na Napoleona bychom se snad mohli dočkat už za několik měsíců, na upoutávku k Ballerině si ale budeme muset počkat o něco déle, možná až do roku 2024. 

Co se Napoleona týče, tak Ridley Scott se sice ujal otěží režie, ale scénář zpracoval americký filmař David Scarpa. Ten už ostatně se Scottem jednou spolupracoval, v roce 2017 napsal scénář pro režisérův film Všechny prachy světa, který vycházel podle knihy od Johna Pearsona.

Kromě Phoenixe a Kirby se dále ve snímku objeví Tahar Rahim jako Paul Barras, Ben Miles jako Caulaincourt, Ludivine Sagnier jako Theresa Cabarrus, Matthew Needham jako Lucien Bonaparte, Youssef Kerkour jako General Davout, Phil Cornwell jako Sanson 'The Bourreau', Edouard Philipponnat jako car Alexander, Paul Rhys jako Talleyrand a John Hollingworth jako maršál Ney.

O režii Balleriny se zas postaral Len Wiseman, tvůrce upírské filmové série Underworld, čtvrtého dílu Smrtonosné pasti (2007) a remaku Total Recallu (2012). O scénář se postaral jak Shay Hatten, který se podílel na tvorbě třetího a čtvrtého dílu Johna Wicka, tak i herečka a oscarová scenáristka Emerald Fennell, jež zazářila se snímkem Nadějná mladá žena (2021).

Kromě Armas a Reevese se ve snímku objeví i Ian McShane jako Winston Scott, již zesnulý Lance Reddick jako Charon a Anjelica Huston jako Režisérka. Dále se dočkáme hvězd jako Gabriel Byrne, Norman Reedus a Catalina Sandino Moreno.