Snad každý velký seriálový titul potřebuje svého showrunnera a hlavního scenáristu, který projekt povede. Jinak tomu nebude ani u chystaného seriálového Harryho Pottera, kterého bychom se měli dočkat už někdy v roce 2026. Minulý měsíc vyšlo najevo, že skupina filmových a seriálových tvůrců už předložila své vize a nápady HBO o tom, jak by podle nich seriálový příběh o chlapci s jizvou na čele vypadal.

A nyní server Deadline hlásí, že služba Max už jedná se třemi „finalisty“. Jeden z nich by se tak měl v budoucnu zřejmě stát hlavním showrunnrem, který si adaptaci slavného příběhu J. K. Rowlingové vezme pod palec. A kdo přesně se tedy o pozici uchází? 

O dvou jménech jsme již psali. Jako první zde máme Kathleen Jordan, která je tvůrkyní a hlavní scenáristkou seriálové krimi komedie Holky na lovu (odměn) od Netflixu. Taktéž psala pro komediální seriál American Princess (2019), přičemž se podílela i na tvorbě chystané historické série The Decameron.

Druhým finalistou je Tom Moran, který je zas tvůrcem a hlavním scenáristou chváleného seriálového thrilleru Ďáblova hodina (2022) od Amazonu, ve kterém si zahrál Peter Capaldi. Psal také pro série Wild Bill a The Feed z roku 2019.

A jako třetí zde máme jméno, o kterém budeme ve spojení se seriálovým Harrym Potterem psát poprvé. Ve hře má být i Francesca Gardiner, seriálová scenáristka, která psala pro známé série jako Kurýr (2012), Muž z Vysokého zámku (2015) a především Jeho temné esence (2019). Na rozdíl od výše zmíněných dvou filmařů ale zatím nemá žádné zkušenosti jako showrunnerka.

Na konečné rozhodnutí si ale zřejmě budeme muset počkat hezkých několik měsíců. Deadline uvádí, že definitivní odpověď na otázku, kdo seriál povede, se veřejnost dozví až někdy během června. 

Jak již uvedla Channing Dungey, šéfka Warner Bros. Television Studios, jakmile bude showrunner oficiálně zvolen, teprve poté se začne řešit (ono obávané) obsazení. Plánovaný seriál by měl údajně trvat kolem deseti let, každá sezóna zřejmě bude adaptací jedné knihy ze série. Sama Rowlingová bude na celý projekt dohlížet jako výkonná producentka.

Seriál by měl na službě Max (HBO Max) premiérovat někdy v roce 2026.