Určitě jsou mezi námi tací, kteří stále tak úplně nevěří tomu, že pátý filmový Indiana Jones někdy skutečně spatří světlo světa. A po všech těch odkladech se takovým lidem ani příliš nedivíme. Nyní tu ale máme jeden z prvních důkazů toho, že film je vážně skutečností. Ne, nejde o další fotky z natáčení v mizerné kvalitě. Ani o finální název snímku, na který stále čekáme. Je to něco, co je podle nás pro tuto chvíli o něco zajímavější - vůbec první ochutnávka hudebního doprovodu, který opět složil legendární John Williams.

Williams na nedávné akci Hollywood Bowl v Los Angeles představil hudební motiv Heleny, nové postavy, kterou si zahrála herečka Phoebe Waller-Bridge. Tu mohou příznivci tvorby studia Lucasfilm znát jako droidku L3-37 z filmu Solo: Star Wars Story. Slavný skladatel přitom popsal Helenu jako femme-fatale s dobrodružnými sklony a prozradil, že si užil komediální scény s Helenou a samotným Indianou Jonesem v podání Harrisona Forda.

Přibližně čtyřminutová skladba, kterou si díky nahrávkám účastníků akce můžeme poslechnout ve více či méně ucházející kvalitě, dokazuje, že se John Williams rozhodně neflákal a že jeho styl je pořád takový, jaký má být. Helenin motiv je totiž vážně čistokrevný Williams. Pozorní posluchači v něm navíc mohou zaregistrovat nepatrné stopy motivu Marion Ravenwoodové, Indyho životní lásky v podání Karen Allen, s níž jsme se setkali ve filmech Dobyvatelé ztracené archy a Indiana Jones a Království křišťálové lebky a jejíž účast nebo neúčast v chystaném pokračování nebyla dosud potvrzena.

Doufejme, že zbytek hudebního doprovodu bude podobně kvalitní, že budeme moci o kvalitě hovořit i v případě ostatních aspektů chystaného filmu a že se už brzy konečně dočkáme odhalení názvu snímku nebo ještě lépe nějakého prvního teaseru.

Připomínáme, že John Williams nedávno naznačil, že pátý Indiana Jones, který vzniká v režii Jamese Mangolda (Logan: Wolverine, Le Mans '66), by mohl být posledním filmem pro něj i pro Harrisona Forda. Ani jeden ale dosud odchod z hollywoodského jeviště oficiálně nepotvrdil. Výsledek jejich nejnovější spolupráce bychom měli každopádně vidět v kinech po celém světě od 29. 6. 2023, přičemž John Williams má ještě na starosti soundtrack autobiografického snímku The Fabelmans v režii Stevena Spielberga.