Piklírna, Půlnoční klub, Parchant s ďáblem v těle, 1899 a Válečná jeptiška, to všechno jsou příklady seriálů, které se Netflix rozhodl v roce 2022 zrušit. A jelikož už víme, že platforma plánuje výrazné omezení výdajů na obsah služby, tak v této seriálové řezničině bude patrně pokračovat i nadále. Co si ale o tomto „zvyku“ vlastně myslí samotní představitelé streamovacího giganta? Inu, přesně k tomu se nedávno vyjádřil sám Ted Sarandos, jeden ze zakladatelů a šéfů Netflixu. On a Greg Peters, který nedávno v pozici spoluředitele nahradil Reeda Hastingse, poskytli rozhovor serveru Bloomberg, v němž přišla řeč i na nahněvané diváky, kterým se nelíbí, že Netflix často ruší mnohdy i kvalitní seriály. Sarandos se k tomu vyjádřil následovně:

,,Nikdy jsme žádný úspěšný seriál nezrušili. Některé byly dobře míněné, ale se svým vysokým rozpočtem promlouvaly k příliš malému publiku. Klíčové je s menším rozpočtem oslovit publikum malé a s vyšším rozpočtem zas publikum velké. Pokud se vám to povede, můžete to takhle dělat navždy.“ 

Sarandosova odpověď tak dává vcelku jasně najevo, že Netflix v nejbližší době rozhodně nepřestane rušit seriály, které si nevedou podle jeho představ. Stejně tak se zdá, že ani nehodlá žádný z nich obnovovat. Služba už svým rozhodnutím o zaříznutí určité série pobouřila nejednu fanouškovskou základnu, ovšem momentálně je asi nejhlasitější ta, která patří sérii Válečná jeptiška. Část fanoušků se dokonce nedávno složila na billboard, jenž žádá, aby Netflix seriál obnovil pro třetí řadu, přičemž momentálně stojí hned před jeho sídlem v Los Angeles.

Sarandos má však patrně zájem vytvářet i seriály, které budou mířit na o něco menší publikum, tudíž uvidíme, co všechno vlastně Netflix v budoucnu vymyslí, když je nyní Hastings pryč (alespoň tedy z pozice spoluředitele) a na jeho místo usedl bývalý šéf operací. 

V bezpečí tak definitivně nejsou ani seriály, u kterých Netflix v minulosti slíbil, že jim nadělí kompletní příběh. To je třeba příklad výše zmíněného mysteriózního seriálu 1899, který měl zcela původně přislíbené tři sezóny. Velké a úspěšné seriály jako Wednesday, Stranger Things a Zaklínač jsou samozřejmě v bezpečí, ovšem u Zaklínače je třeba otázka, zda nedojde k nějakému výraznému poklesu sledovanosti poté, co Henryho Cavilla v roli Geralta nahradí Liam Hemsworth. Ale k tomu je ještě daleko.

Co se týče například Válečné jeptišky, tak největší nadějí pro fanoušky je momentálně slib jejího showrunnera Simona Barryho, který hodlá seriál nabídnout jiným stanicím a platformám.

A který oblíbený seriál zrušil Netflix vám?