Letos v létě se dočkáme zbrusu nové asijské zombie podívané, která ale tentokrát nebude pocházet od Korejců.

Těšit se totiž můžeme na hned dvě japonské adaptace mangy Zom 100: Bucket List of the Dead, kterou v roce 2018 vytvořili Haro Aso a Kotaro Takata. Jako první se dočkáme adaptace v podobě anime seriálu, který vyjde na službě Crunchyroll.

Téměř o měsíc později se pak dočkáme filmové live-action adaptace, která zas vyjde na Netflixu. Ano, spojení Netflixu a live-action adaptace nějakého anime či mangy zní trochu děsivě, ale zde je nutné dodat, že hraný snímek také podléhal japonské produkci.

V obou dvou verzích bychom se každopádně měli dočkat stejného příběhu. Hlavním hrdinou se stane mladík jménem Akira Tendo, který vyloženě nenávidí svou práci. Jedno dne se ale stane něco naprosto úžasného. Začne zombie apokalypsa. Na trailery k oběma adaptacím se můžete podívat níže. 

To je rozhodně pochopitelný důvod k neštěstí, ale pro Akiru to znamená, že už nebude muset chodit do práce, kterou tak nesnáší. A jelikož si uvědomuje, že eventuálně ho jedna z chodících mrtvol určitě zlikviduje, tak si umane, že zbytek svého života prožije naplno. Udělá si proto seznam, jenž tvoří 100 věcí, které chce před smrtí stihnout udělat.

Akira se proto vydává na radostné dobrodružství do světa, který zcela ovládly mozky požírající mrtvoly. A kdo ví, možná během této cesty objeví i smysl života. Otázkou je, zda to bude něco znamenat ve světě, kde se hroutí civilizace. Žádný vážný Vlak do Pusanu (2016) zde nečekejte, obě dvě adaptace budou asi primárně komediální podívanou. 

O seriálové anime se režijně postaral Kazuki Kawagoe, scénář si vzal na starost Hiroshi Seko. Na službě Crunchyroll bude seriál premiérovat již 9. 7. 2023.

Filmovou hranou adaptaci zas natočil Yusuke Ishida, přičemž o scénář se postaral Tatsuro Mishima. Snímek bude na Netflixu premiérovat 3. 8. 2023.