Režisér James Cameron nedávno potvrdil svá slova z dřívějších měsíců o tom, že se chce kromě filmové série Avatara věnovat i jiným projektům. V rozhovoru pro Los Angeles Times odhalil, že mezi Avatarem 3 a Avatarem 4 by rád natočil filmovou adaptaci knihy The Last Train From Hiroshima: The Survivors Look Back (Poslední vlak z Hirošimi: Vzpomínky přeživšího) od Charlese R. Pellegrina.

Doplnil to slovy, že momentálně žijeme v mnohem riskantnější době, než jsme si mysleli, proto se domnívá, že snímek o jaderném útoku na Hirošimu a Nagasaki by mohl být v tomto směru aktuální, obzvlášť s ohledem na pokračující ruskou agresi vůči suverénní Ukrajině. Zároveň by tak mohl lidem připomenout, jak ničivé a devastující tyto zbraně vlastně jsou.

Samotná kniha pojednává o shození atomových bomb na zmíněná dvě japonská města, přičemž se zaměřuje na pohled přeživších. Kolem knihy se však točí jisté kontroverze, které se týkají určitých historických nepřesností a citování z vymyšlených zdrojů, v rámci čehož byla jednu dobu vydavatelem stažena z prodeje. 

Kontroverzím se nevyhnul ani sám autor Pellegrino, který nejenže nějaké rozsáhlé nepřesnosti knihy popřel, ale zároveň má v některých kruzích pověst lháře. Údajně například několikrát lhal o tom, že na univerzitě ve Wellingtonu získal titul Ph.D., přičemž některá z jeho děl jsou viněna z ledabylého nakládání s fakty. Cameron však autora v minulosti bránil, navíc už spolu jednou spolupracovali na dokumentu The Lost Tomb of Jesus, který se však také střetl s kritikou jistého zkreslování událostí.

Ať už to ale dopadne jakkoliv, Cameron údajně toužil Pellegrinovu knihu převést do filmové podoby od té doby, co se v roce 2010 setkal s Tsutomuem Yamaguchim, podle japonské vlády oficiálně jediným člověkem, kterému se podařilo přežít oba dva jaderné výbuchy. Jelikož ale byl Cameron až příliš zaneprázdněný přípravami na další filmová pokračování Avatara, celý projekt tak musel být odložen na neurčito. 

Cameron už má každopádně práva na zfilmování nějakou dobu v kapse, přičemž zároveň uvedl, že by byl rád za co největší historickou přesnost. Snímek by se mohl údajně začít natáčet někdy mezi premiérou Avatara 3 a Avatara 4, to znamená, že hlavní část produkce by mohla odstartovat někdy během roku 2025.

Do té doby se snad dočkáme dalších informací o tom, co všechno přesně vlastně Cameron pro projekt plánuje. Jednoho velkolepého filmu o atomové bombě se ale dočkáme už letos. Tím bude Oppenheimer, nový snímek od Christophera Nolana, který k nám dorazí v létě. Níže ho připomene oficiálním trailerem.