Pomalými kroky se k nám blíží premiéra druhého dílu Avatara, který ponese název The Way of Water. Režisér James Cameron se tudíž v rámci toho opět dostává do popředí. Během rozhovoru pro The New York Times ale také přišla řeč na téma superhrdinských filmů, respektive se mluvilo o způsobu, jakým MCU a DCEU uchopily jejich postavy. A Cameron se k žádné velké chvále rozhodně neuchýlil.

Vyjádřil tak svou nespokojenost nad nevyzrálostí jednotlivých postav, které byly z komiksů převzaty na filmová plátna. V rozhovoru tak prohlásil následující:

,,Také chci dělat to, co ostatní nedělají. Když se dívám na všechny ty velkolepé filmy – teď mluvím především o Marvelu a DC – tak nezáleží na tom, jak staré ty postavy jsou, všechny se chovají, jako kdyby byly na vysoké škole. Mají mezi sebou vztahy, ale ve skutečnosti vlastně ne. Nikdy nepověsí kravatu na hřebík kvůli svým dětem. Všechny ty věci, které nás skutečně uzemňují, dávají nám sílu, lásku a účel? Tyto postavy nic takového nezažijí. A dle mého by se takhle filmy dělat neměly.“

Cameron samozřejmě není jediným filmařem, který superhrdinské snímky podobným způsobem kritizoval.

Už v minulosti se proti nim vyslovilo několik režisérských legend. Před pár lety to byl například Martin Scorsese, přičemž krátce po něm i sám režisér Kmotra, tedy Francis Ford Coppola. Před rokem příliš příznivě o superhrdinských filmech nemluvil ani Denis Villeneuve, jenž momentálně natáčí pokračování Duny. A obzvlášť ostře se do nich pustil i Ridley Scott, podle kterého jsou ,,ku**vsky nudný jak prase a mají na ho*no scénáře.“

Ona nesympatie vůči superhrdinským snímkům může také pramenit z čirého faktu, že například MCU filmy téměř vždy dominují hollywoodskému box officu, v rámci čehož se jiným snímkům v tržbách nemusí tolik dařit.

Cameron ale každopádně věří, že druhý díl Avatara opět v tržbách zaznamená obrovitánský úspěch, který by mohl překonat poslední dva Avengers snímky. 

Co se týče pokračování Avatara, tak režisér uvedl, že jedním z hlavních motivů bude především rodina. Jake Sully (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldana) tak ve dvojice již založili famílii, kvůli které se ale přestali cítit neporazitelní. Cameron tak v rozhovoru prozradil, že když přemýšlel nad vyobrazením dospělosti jednotlivých postav v Avatarovi, zároveň také myslel na svou vlastní rodinu a děti.

Dále se ve druhém díle opět dočkáme herců jako Sigourney Weaver, Stephen Lang a Giovanni Ribisi. Pak také nováčků jako Vin Diesel, Edie Falco, Michelle Yeoh, Jemaine Clement, Cliff Curtis a Kate Winslet.

Oficiální premiéra je stanovená na 15. 12. 2022.