Legendární režisér Ridley Scott nám letos nadělí dlouho očekávané pokračování Gladiátora, které už má na světě i trailer, nicméně slavný filmař by měl mít i nadále v plánu vydat režisérskou verzi svého Napoleona (2023) s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli. O té jsme naposledy psali loni na podzim, kdy byl chystaný střih 4 hodiny a 10 minut dlouhý. Jak to ale s režisérskou verzí vypadá nyní?

Inu, servery World of Reel a Dark Horizons hlásí, že Scott verzi zkrátil na 3 hodiny a 25 minut, dohromady tudíž na 205 minut celkově. Pokud se bude jednat o finální stopáž, což si myslí i zmíněné dva servery, režisérská verze by měla nabídnout o 47 minut delší podívanou. Asi také nebude žádným překvapením, že i chystaný střih dostal kvůli násilí, sexuálnímu obsahu a vulgarismu rating R, tedy mládeži nepřístupný.

World of Reel a Dark Horizons se domnívají, že služba Apple TV+, jež na filmu spolu se studiem Sony pracovala, by mohla Scottovu verzi uvést někdy během letošního podzimu, ale to ještě uvidíme. 

Napoleon se obecně dočkal spíše rozporuplných recenzí, nicméně chystaná režisérská verze, jež má nabídnout například více scén z minulosti Joséphine (Vanessa Kirby), by mohla reputaci filmu o něco zlepšit. Však už se to stalo třeba v případě Scottova dalšího historického eposu Království nebeské (2005), jejíž režisérská verze se dočkala oproti té v kinech mnohem větší chvály. Podobně na tom byl třeba i režisérův legendární Blade Runner (1982). Tak holt uvidíme.

Původně měl být snímek exkluzivitou pro službu Apple TV+, nicméně následně vstoupilo do hry i studio Sony, v rámci čehož pak padlo rozhodnutí poslat snímek do kin.

O režii se postaral Scott, scénář zas zpracoval David Scarpa (Všechny prachy světa). Dále hrají Benjamin Chivers, Ludivine Sagnier, Ian McNeice, Matthew Needham, Ben Miles, Paul Rhys, Youssef Kerkour a Scott Handy.