Připraveni na návrat do arény? Konečně zde máme první oficiální trailer na dlouho očekávané pokračování Gladiátora, které opět natočil legendární Ridley Scott. A ani se nejedná o žádný kratičký teaser, studio Paramount Pictures zveřejnilo více tříminutovou upoutávku, která nám toho ukáže mnohé.

Samozřejmě se začíná flashbackem, který nám připomene události předešlého filmu s Russellem Crowem. Hlavním hrdinou se však tentokrát stane Lucius (Paul Mescal) syn Lucilly (Connie Nielsen) a synovec záporáka Commoda (Joaquin Phoenix), jenž byl v prvním filmu ještě dítětem. Následně ho matka posílá do Numidie v severní Africe, aby ho ochránila před politickými nepřáteli, kteří číhají v Římě a prahnou po jeho smrti. Lucius však nikdy pořádně nepochopil, proč vlastně musel vyrůstat tak daleko od matky a domova, v rámci čehož v něm postupně rostla hořkost a zášť. A to jak vůči matce, tak i Římu. 

Již dospělého hrdinu tak budeme sledovat v době, kdy už má ženu a dítě, přičemž si žije vcelku klidným a spokojeným životem. Vše se však změní ve chvíli, kdy na Numidii zaútočí římské impérium, vojska tak vede schopný generál a válečník Marcus Acacius (Pedro Pascal).

Lucius se stává válečným vězněm a následně také i gladiátorem v Římě, který čelí úpadku a korupci. Město má pod svou nadvládou krutá bratrská dvojice, kterou tvoří Caracalla (Fred Hechinger) a Geta (Joseph Quinn). Sám Lucius se zas stane majetkem Macrina (Denzel Washington), mocného obchodníka se zbraněmi a potravinami pro armády, jenž má svou vlastní skupinu gladiátorů.

A do toho všeho náš hrdinu zjistí, že jeho matka má milostný poměr s Acaciem, tedy mužem, který je z velké části zodpovědný za zkázu jeho domova. Hrdina tak bude muset čelit nejenom nebezpečí arén, ale také politickým intrikám, které jsou v Římě každodenním chlebem.

Trailer je každopádně náležitě velkolepý, možná toho ale ukazuje až příliš. I tak ale doufáme, že to bude náležitě důstojné pokračování, které nebude jedničce dělat ostudu. 

Ridley Scott se postaral o režii, scénář si vzal na starost David Scarpa, který napsal i Scottovy filmy Všechny prachy světa (2017) a Napoleon (2023).

Dále se můžeme těšit na herce jako Derek Jacobi, Matt Lucas, Lior Raz, May Calamawy, Peter Mensah a další.

V kinech od 14. 11. 2024.