District 9 patří mezi sci-fi kousky, na které zkrátka člověk jen tak nezapomene. Obzvlášť je na něm působivé, že se jedná o celovečerní prvotinu talentovaného filmaře Neilla Blomkampa, který nám letos nadělil filmovou adaptaci slavné herní série Gran Turismo. Blomkamp District 9 natočil teprve ve svých 29 letech, už tehdy byl ale za snímek nominován na Oscara v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář.

Příběh vyprávěl o vůbec prvním kontaktu mimozemského národa s lidstvem, ke kterému došlo v jihoafrickém Johannesburgu. K žádné velké bitvě ale nedošlo, mimozemšťané totiž sami prchají z vlastní planety. Jsou tak následně ubytováni v takzvaném Okrsku 9 (District 9), přičemž lidstvo na ně dohlíží a dohaduje se o tom, co s nimi bude dál. Hlavní postavou se tak stává Wikus van der Merwe (Sharlto Copley), který se však nakazí mimozemským virem, kvůli němuž se následně začne měnit jeho DNA.

District 9 je typ filmu, který vyloženě vyžaduje pokračování. Již před více než rokem zmíněný herec Sharlto Copley v podcastu Post Credit prozradil, že s Blomkampem i nadále aktivně pracují na dalším díle, kterému prozatím říkají District 10. Tehdy si ovšem měli vyměňovat jen určité náčrty scénáře. Otázka je tudíž jasná. Jak to s výrobou případného pokračování vypadá nyní? 

Inu, věci zatím bohužel příliš nadějně nevypadají. Blomkamp v rozhovoru pro The Hollywood Reporter prozradil, že práce na District 10 neprobíhají, přičemž filmař sám neví, kdy se na snímek bude moci vrhnout. A co hůř, podle Blomkampa pro něho pokračování momentálně není žádnou prioritou. Sice se domnívá, že jednoho dne pravděpodobně vznikne, ale rozhodně to nebude v nejbližší době.

Kdo ví, jelikož režisér s Gran Turismem vybočil z žánru sci-fi, u kterého v minulosti zůstal se svými dalšími snímky jako Elysium (2013) a Chappie (2015), možná se mu teď zachtělo prozkoumat trochu jiné vody. Blomkamp také kdysi uvedl, že pokud by na druhý díl došlo, údajně by se zaměřil na jakési velké téma, které vychází z americké historie.

Blomkamp byl v minulosti upsaný také k pátému dílu Vetřelce a dalšímu filmu o RoboCopovi, ale k žádnému z těchto projektů nakonec nedošlo. Jistá naděje pro District 10 ale stále ještě existuje. Holt se ale budeme muset obrnit trpělivostí.

První díl si vychvalovali jak kritici, tak i diváci, navíc byl nominován hned na čtyři zlaté sošky Akademie, kromě nejlepšího adaptovaného scénáře to bylo také za nejlepší vizuální efekty, nejlepší střih a nejlepší film.