Už zítra vyjde předposlední epizoda první řady seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, o který se postaral Amazon. A i přestože celá série čelí review bombingu a rozporuplným diváckým reakcím, z hlediska sledovanosti si vede rozhodně skvěle. Zda mu to ale vydrží, je samozřejmě ve hvězdách. Amazon tak plánuje seriálu nadělit až pět sérií, které již mají být od tvůrců řádně promyšlené. Seriál se tak zaměřuje na události z Druhého věku Středozemě, kdy po Melkorově porážce přebírá otěže Temného pána jeho služebník Sauron, elfové ukují prsteny moci a na západě prosperuje lidské království Númenor.

The Hollywood Reporter ale nedávno odhalil, že o práva na natočení seriálu ze světa Pána prstenů se ucházely ještě jiné dvě velké firmy, jmenovitě Netflix a HBO. A jakou měly tyto společnosti představu? 

Co se týče HBO, tak tomu se do nových vod příliš vkračovat nechtělo. Jejich vizí bylo v podstatě převést všechny tři díly knižního Pána prstenů do seriálové podoby, tudíž bychom se tak dočkali stejného děje, jako v Jacksonově filmové trilogii. Tolkien Estate, tedy právní subjekt, který spravuje autorská práva děl J. R. R. Tolkiena, měl však s touto vizí problém. Nemluvě také o tom, že Tolkienův syn Christopher nebyl ani trochu fanouškem Jacksonových filmů. Režisér podle něj celou trilogií ,,vykuchal“, přičemž samotné filmy považoval za hloupé akčňáky pro mladé lidi.

Netflix chtěl jít trochu po vzoru Marvelu a udělat z Pána prstenů vlastní univerzum, které by se rozšiřovalo skrze různé seriály a filmy. Pod jeho dohledem by se tak mohl například Gandalf dočkat svého zcela vlastního seriálu, plus služba si taktéž pohrávala s nápadem natočit fantasy drama čistě jen o Aragornovi. Takové nápady ale Tolkien Estate vyloženě až vyděsily, tudíž Netflix mohl na získání práv rovnou zapomenout. 

A jak víme, práva na nový seriál ze světa Středozemě nakonec získal Amazon. Významná společnost tak následně začala s hledáním vhodných filmařů, kteří by připravovaný seriál mohli vést. Osloveni byli například i bratři Anthony a Joe Russoovi, kteří se proslavili především díky své práci na MCU snímcích jako Avengers: Infinity War a Endgame.

Nakonec byly ale otěže předány do rukou Patricka McKaye a Johna D. Paynea, kteří se následně stali showrunnery Prstenů moci. Nakolik kvalitně se jim podařilo Tolkienovu práci zadaptovat? To už necháme na vaše posouzení.

Poslední díly první řady Prstenů moci vyjde 14. 10. 2022.