Přednedávnem studio HBO ohlásilo, že na dvacáté výročí vzniku filmové série o kouzelníkovi s jizvou na čele připravuje pro fanoušky speciální událost, na které se sejdou známé tváře celé značky. Tudíž se na ní dočkáme celé řady herců, režiséra Chrise Columba a mnohých producentů. Logicky by se ale také mělo očekávat, že bychom se měli dočkat i samotné autorky původní knižní série, kterou je J. K. Rowlingová. Ta má na filmy ostatně hodně blízkou vazbu, u všech dílů pomáhala se psaním scénáře a s dramaturgií, plus za celou dobu produkce si udržovala dobré vztahy jak s hlavními představiteli, tak i členy tvůrčího štábu. V oslavném speciálu, kterého se dočkáme hned v první den nového roku, se ale nakonec neobjeví.

Alespoň ne osobně. Speciál nás nechá nahlédnout do zákulisí jednotlivých dílů, kde autorka vystupovat bude, ale nebude patřit mezi hosty, co se na události mají objevit. I přestože Rowlingová zatím neuvedla, proč se na připravované události neobjeví, se vší pravděpodobností to bude z toho důvodu, že v posledních měsících upadla v nemilost u mnohých svých fanoušků, když zveřejnila na svém Twitteru příspěvky, které si někteří vyložili za transfobní. V rámci toho se od ní mnozí fanoušci distancovali, dokonce i představitelé Harryho, Rona a Hermiony, tedy Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson, se proti výrokům autorky ohradili. Někteří z potterovských herců však zase autorku bránili. Zastání se dočkala například ze strany herců Ralpha Fiennese (Voldemort) a Robbieho Coltranea (Hagrid), který navíc uvedl, že Rowlingová nic urážlivého a hanlivého nezveřejnila. 

Osobně si však myslím, že i když některé autorčiny příspěvky pramenily spíše z nedostatku vědomostí o transgenderismu, určitě bych je nepovažoval za vyloženě transfobní. Plus rozhodně si také nemyslím, že je správné, aby Rowlingová dostávala nálepku „nesoucitné stvůry“, které by se měla zničit celá kariéra. Navíc opravdu pochybuji o tom, že člověk, který se v minulosti otevřeně zastával homosexuálů, plus vytvořil knižní dílo, v němž hlavní padouši symbolizují rasismus a fašismus, bude mít vyloženě transfobní myšlenky. Je proto škoda, že Rowlingová se na speciální události nakonec neukáže, obzvlášť už jen kvůli tomu faktu, že s filmovou sérií má tak úzké spojení.