Fanoušci kyberpunku zažili během tohoto týdne opravdové žně. Nakladatelství Argo totiž ve středu vydalo zbrusu nové české vydání významného románu Hardware amerického spisovatele Waltera Jona Williamse, jenž patří mezi vrcholná díla kyberpunkového subžárnu.

Román vznikl pod originálním názvem Hardwired v roce 1986, tedy v období, kdy byl kyberpunk již veřejně známým a zajetým subžánrem. Kultovní román Waltera Jona Williamse tak čtenářům nabídl všechny esenciální prvky, které od správného kyberpunku očekáváme i v dnešní době. Například svět ovládaný obrovskými korporáty, špinavé neonové ulice, vysokou kriminalitu a hackery pracující v nervovém rozhraní.

Hlavní myšlenkou příběhu je konflikt mezi bohatou a chudou vrstvou: „Zemi ovládají orbitální mocnosti a její znesvářené národy mohou jen bezmocně přihlížet, jak jsou drancovány zbytky jejího bohatství. Ve špinavých neony osvícených ulicích se lidská spodina živí, jak se jen dá, aby si vydělala na vytouženou letenku z gravitační studny. Avšak kdyby se zločinecké i povstalecké podsvětí spojilo, rovnováha moci by se mohla nečekaně vychýlit. Vypukla by válka, v níž by se střetla augmentovaná komanda na zemi, piloti deltaplánů vysoko ve vzduchu a geniální hackeři v nervovém rozhraní.“

Přijde vám anotace alespoň trochu povědomá? Pokud jste hráli videoherní RPG Cyberpunk 2077 polského studia CD Projekt RED, tak nejspíše ano. Z románu Hardware totiž vycházel americký vývojář tabletop her Mike Pondsmith při tvorbě stolního RPG Cyberpunk. A právě v jeho světě se odehrává zatím nejnovější počin studia CD Projekt RED.

Teď se však vraťme ke knize samotné. Nové vydání od Arga čtenářům nabídne nejen pevnou vazbu a luxusní obálku, ale také úplně nový překlad. Po Pavlu Ságnerovi, který překládal první české vydání z roku 1994, se štafety ujal Aleš Drobek. Ten má za sebou například lokalizaci vyhlášené čínské sci-fi trilogie Vzpomínka na Zemi.

Jak jsme již zmiňovali, nové vydání kultovního románu Hardware vyšlo ve středu 25. května/máje 2022. V současné době by už tedy mělo být k dispozici u všech vybraných knihkupců.