Indyho návrat do kinosálů příliš velkolepý rozhodně nebyl. Aspoň tedy z hlediska prvních tržeb. Již páté filmové dobrodružství slavného archeologa jménem Indiana Jones a nástroj osudu, v němž si titulní roli opět zopakoval Harrison Ford, utržilo během zahajovacího víkendu v domácím box officu 60 milionů dolarů. A to je nic moc. Obzvlášť vzhledem k faktu, že předchozí díl, tedy příliš neoblíbené Království křišťálové lebky (2008), utržil po svém startovním víkendu o 40 milionů více. Navíc byl podstatně levější.

Celosvětově má zatím snímek na kontě 130 milionů dolarů, čímž si v pokladnách zadělává na malér. Pátý Indiana Jones měl totiž obrovitánský rozpočet, který dokonce přesáhl hranici 300 milionů dolarů. A s takto slabým startem se zdá, Disney bude mít na krku další propadák. Pokud k rozpočtu ještě přidáme cenu za propagační kampaň a uvedení do světových kin, tak snímek musí utržit minimálně tak 800 až 900 milionů dolarů, ideálně možná až miliardu, aby se zaplatil.

Je samozřejmě možné, že se příští týden dočkáme nějakého zázraku, ale spíše se asi budeme muset smířit s tím, že z filmu žádný hit roku nebude. A pokud jste ještě neviděli recenzi Nerdfixu, určitě to napravte níže! 

Mnohem hůř je na tom ale tragéd Flash. Ten po svém třetím víkendu utržil naprosto zoufalých 5 milionů dolarů. Jedná se o další velký propad (67%), v rámci kterého po minulém víkendu v domácím box office žebříčku snímek spadl ze třetího místa na osmé! Dokonce i remake Malé mořské víly a noví Transformers, tedy snímky, které jsou v kinech déle, utržily po víkendu více. Celosvětově má drahý film na kontě jen ubohých 245 milionů. Pro Warnery se tak jedná o naprosto kolosální neúspěch, kvůli kterému Ezru Millera v roli Flashe už asi neuvidíme.

Teď se ale vrátíme k úspěšnějším titulům. Na druhém místě v žebříčku domácího box officu se po posledním víkendu objevil animák Spider-Man: Napříč paralelními světy, který utržil dalších 11,5 milionů dolarů. Celosvětově to dělá parádních 607 mega, což studiu Sony jasně dokazuje, že pavoučí hrdina je pro ně stále spolehlivým zlatým dolem. Pokud by snímek ještě zabral a dostal se k hranici 800 milionů, měl by dvojnásobně větší tržby, které zaznamenal jeho předchůdce z roku 2018. A vyloučené to rozhodně není.

Na třetí místo spadla pixarovka Mezi živly, která utržila 11,3 milionů, celosvětově pak 191,6 milionů. To ovšem žádný oslnivý výsledek není, protože snímek stál přehnaných 200 milionů. Hranici 300 mega by nový animák podle všeho ještě mohl překonat, ale i tak se v katalogu Pixaru rozhodně nebude jednat o žádný komerční zázrak, na který by mohlo být studio pyšné.

Na čtvrtém místě se udržela komedie Nic ve zlým, která utržila 7,5 milionů, celosvětově má na kontě 49,3 milionů. Tím už překonala svůj původní rozpočet (45 mega), přičemž v následujících týdnech by se měl snímek zaplatit, ovšem pro Sony to žádný velký hit určitě nebude.

A páté místo opět náleží novým Transformerům s podtitulem Probuzení monster, kteří utržili 7 milionů dolarů, celosvětově pak 381 milionů. Na poměry slavné filmové série to je ale docela dost velká slabota, která může ohrozit plány Paramountu na výrobu nové trilogie. 

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci hororů, dejte šanci dalšímu dílu ze slavné série Insidious, který ponese podtitul Červené dveře. Dočkat bychom se měli řádného zakončení příběhu rodiny Lambertových, který navíc tentokrát zrežíroval sám hlavní představitel Patrick Wilson. Tak doufejme, že se bude jednat o finále jaksepatří uspokojivé.

Snímek vstoupí do českých kin ve čtvrtek, tedy 6. 7. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.