Alan Moore je mezi čtenáři známý hlavně jako komiksový mesiáš, kterému se povedlo změnit superhrdinský žánr k nepoznání a rovněž i ovlivnit směřování komiksového mainstreamu. Ve finále ale nejsou grafické romány jediným druhem umění, jež během svého života tvořil. Již na střední škole se Moore věnoval poezii. A později zabrouzdal i do vod prózy.

Jeho literární tvorba však vycházela pouze prostřednictvím malých nezávislých nakladatelů. Tedy pouze do konce roku 2022, kdy se britské nakladatelství Bloomsbury Publishing ujalo vybraných příběhů a vydalo je ve formě pořádně nabité povídkové sbírky s libozvučným názvem Illuminations.

Kniha obsahuje celkem devět žánrově i obsahově různorodých povídek, které byly vybrány z posledních čtyřiceti let Mooreovy tvorby. Od sci-fi přes fantasy až po horor. Za zmínku stojí například povídka The Improbably Complex High-Energy State, pocta šedesátkové sci-fi tvorbě, jež mapuje sexuální eskapády Boltzmannova mozku v první femtosekundě stvoření. V příběhu Not Even Legend se zase čtenáři vžijí do role podivného stvoření se schopností cestovat zpět časem, kterému se povede infiltrovat skupinu přátel zkoumající nadpřirozené jevy.

Vlajkovou lodí knihy Illuminations je ale novela What We Can Know About Thunderman, do níž autor propsal své nepříjemné zkušenosti s komiksovým mainstreamem. Jedná se tedy o surrealistický pohled do srdce zkaženého komiksového byznysu, kterým Moore už pěknou řadu let opovrhuje.

Skvělou zprávou je, že si sbírku Illuminations budou moci v blízké budoucnosti vychutnat i čeští čtenáři v jejich rodném jazyce. O vydání se postará nakladatelství Argo, které se o tuto radostnou novinku s fanoušky podělilo na jednom z jejich facebookových profilů.

„Jednou z literárních událostí tohoto roku je nejen v našich očích chystané červnové vydání povídkové sbírky Iluminace komiksového mága Alana Moora,“ stojí v oznamovacím příspěvku. Podle slov nakladatele se fanoušci mohou těšit na kvalitní české vydání, na kterém se podílí ti nejlepší překladatelé, jenž s Argem spolupracují. A za zmínku samozřejmě stojí i fantastická obálka od Mikuláše Podprockého, na kterou se můžete podívat níže. 

A kdy se Iluminace, jak se bude sbírka jmenovat v češtině, vlastně dočkáme? Argo v příspěvku mluví o červnovém vydání, ale vzápětí dodává, že by mělo knihu vydat v druhé polovině tohoto roku. Ať už by se jednalo o červen/jún, nebo následující měsíce, fanoušci se knihy prostě dočkají již letos.