Pokud jste fanoušci komiksů s temnějším a dospělejším nádechem, určitě jste už museli slyšet jméno Alana Moorea, uznávaného anglického autora, mezi jehož nejznámější komiksová díla patří například V jako Vendetta, Watchmen a Batman: The Killing Joke. Ale i přestože se jedná o autora, který se z velké části zaměřuje na superhrdinský žánr, o filmech si už pěknou řádku let nic dobrého nemyslí.

Už nějaký ten pátek se nechává slyšet, že dnešní superhrdinské snímky jsou groteskní, infantilní a jsou nákazou kultury a filmového průmyslu. Jeho zášť taktéž souvisí s domněnkou, že filmy původní komiksové tvůrce okradly o jejich vymyšlené postavy. A nyní se k tomuto tématu Moore vrací znovu. 

V rozhovoru pro The Guardian Moore diskutoval o vnímání komiksů veřejností, plus i o tom, jak se během desetiletí měnily. Pro spisovatele byly komiksy primárně zaměřeny na mladé chlapce. Zároveň také prohlásil, že tituly jako jeho Watchmeni mohly tento svět zpřístupnit i dospělejším čtenářům. Moore se pak ale rozpovídal o tom, co si myslí o dnešních superhrdinských filmech, přičemž si opět nebral servítky. V rozhovoru tak například prohlásil následující:

,,Kolem roku 2011 jsem přišel s myšlenkou, že by mělo vážné a znepokojivé důsledky pro budoucnost, kdyby miliony dospělých stály ve frontě na filmy o Batmanovi. Protože tento druh infantilnosti - touha po jednodušších časech, jednodušší realitě - může velmi často být předzvěstí fašismu.“

Moore tak následně navázal na své prohlášení z roku 2020, kdy naznačil, že superhrdinské filmy by mohly nést určitou míru zodpovědnosti za zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států a za výstup Velké Británie z Evropské unie. Tehdy v rozhovoru pro Deadline prohlásil následující:

,,Může to být úplná náhoda, ale když si v roce 2016 americký lid zvolil za prezidenta národně socialistickou mandarinku a Velká Británie si odvolila odchod z Evropské unie, šest z dvanácti nejvýnosnějších filmů byly snímky o superhrdinech. Nutně neříkám, že jedno přímo způsobilo druhé, ale myslím si, že to jsou symptomy, které se týkají stejné věci. Odmítnutí reality a touha po zjednodušeném řešení."

Některá slavná díla komiksového autora se dočkala i filmových adaptací, za zmínku tak stojí nejenom Watchmeni z roku 2009 od Zacka Snydera, ale i snímek V jako Vendetta z roku 2005, o který se zas postaral James McTeigue. Ten však Moore nemá ani trochu v lásce a považuje je jej za „imbecilní“.

V rozhovoru pro The Guardian Moore také prohlásil, že s komiksy úplně skončil, přičemž uvedl, že průmysl a vše, co s tím přišlo, se pro něj stalo nesnesitelným. Zcela jasně tak řekl: ,,S komiksy jsem definitivně skončil.“