Filmová série Tiché místo, o jejíž první dva díly se postaral John Krasinski, by se k nám měla vrátit na jaře příštího roku. Tentokrát nás však čeká prequel jménem Tiché místo: První den, v němž se objeví zcela jiní hrdinové. Hollywood však sužuje stávka herců a scenáristů, kvůli které už byly některé filmové tituly odloženy. Nejenže herci, kteří spadají pod stávkující organizaci SAG-AFTRA, nemohou nic natáčet, ale zároveň se nemohou ani podílet na propagaci, což je pro mnohá produkční studia zásadní věcí. Tudíž ani filmy, které už byly dotočeny, nejsou kvůli tomu v bezpečí.

Jak je ale na tom chystaný prequel Tichého místa? Inu, dobrou zprávou je rozhodně fakt, že natáčení skončilo už před čtyřmi měsíci. Ovšem studio Paramount Pictures bude se vší pravděpodobností do následné propagace zapojit samotné herce, což by kvůli momentální stávce mohl být problém. Podle slov Boba Bakishe, generálního ředitele Paramount Global, ale věci vypadají nadějně.

Bakish uznal, že stávka s sebou přinesla určité nepříjemnosti ohledně marketingu. Zároveň si je ale jistý, že s tím dokážou něco udělat, aniž by se museli uchýlit k nějakému výraznému odkladu. Bakish také uznal důležitost jejich „partnerství s kreativní komunitou“ a odhalil, že jsou stále odhodláni najít cestu kupředu. Zatím se tedy zdá, že prequel Tichého místa se odkládat nebude, což je rozhodně dobrá zpráva. Neměli bychom se ale radovat předčasně, stávka se může protáhnout ještě na několik dalších měsíců, čímž by se situace pro mnohé filmové a seriálové projekty mohla změnit. Nyní musíme jen doufat, že Tiché místo: První den zůstane i nadále na správné trati.

Přesné detaily o filmovém ději se stále drží pod pokličkou, ale z názvu lze vcelku logicky usoudit, že snímek se zaměří na první dny osudné mimozemské invaze na Zemi. Dočkat bychom se proto měli zoufalého boje lidstva proti zdánlivě neporazitelným tvorům s extrémně vyvinutým sluchem, kteří si určitě veškeré armády světa namažou na chleba, a i následného pádu civilizace.

Těšit se tak můžeme na Lupitu Nyong'o (Black Panther), která by si měla zahrát hlavní hrdinku filmu, a následně i na Alexe Wolffa (Děsivé dědictví) a Josepha Quinna (čtvrtá řada Stranger Things).

Připravovaný film natočil Michael Sarnoski, který se proslavil svým pochmurným snímkem Pig (2021) s Nicolasem Cagem v hlavní roli. Původně měl prequel natočit Jeff Nichols (Úkryt), který byl zároveň Krasinskiho první volbou, ale ten během podzimu roku 2021 od projektu vycouval.

Oficiální premiéra prequelu v našich kinech je stanovená na 7. 3. 2024. Tak doufejme, že se nezmění.