Glen Weldon je zkušený americký novinář, spisovatel a komiksový kritik, který během své dlouhé kariéry přispěl do médií, jako jsou New York Times, The Washington Post, The NewRepublic, Slate, The Atlantic a The Village Voice. Kromě toho například moderuje oblíbený popkulturní podcast s názvem Pop Culture Happy Hour pro rádio NPR.

Weldon je taktéž velmi velkým fanouškem Batmana již od svých šesti let. Tato malá informace je velmi důležitá pro dnešní článek, protože jeho láska k Batmanovi ho vedla k napsání knihy s názvem The Caped Crusade: Batman and the Rise of Nerd Culture, která v anglicky mluvících zemích vyšla již v roce 2016.

Přečtěte si také: Batman: Soul of the Dragon sa vracia do 70. rokov plných karate a disco

Jak již název trochu napovídá, kniha je takovou poctivou encyklopedií Batmana. V knize se dozvíte nejen zákulisní informace o marketingu celé značky, ale také o historii Batmana od jeho zrodu v komiksu přes televizní seriály ze 60. let, filmy od Tima Burtona (Batman), Joela Schumachera (Batman a Robin), Christophera Nolana (trilogie Temný rytíř) až po animované seriály a nejslavnější komiksy od Neala Adamse (Odysea kniha první), Franka Millera (Rok jedna), Alana Moora (Kameňák a další příběhy) a Granta Morrisona (Černá rukavice).

Kromě toho se Glen Weldon věnuje i vzniku obrovské komunity zarytých fanoušků, kteří si velmi žárlivě střeží to, jak má podle nich samotný Batman vypadat a koho má vlastně reprezentovat. „Weldon ukazuje vzestup nerdů, kteří svým zápalem dokázali obohatit běžné publikum a mainstream, ale mezi nimiž se pravidelně objevují tací, jejichž vášeň se proměňuje v nenávist.“

Pokud i vy patříte mezi velké fanoušky Batmana, ale například neovládáte perfektně angličtinu, máme pro vás dobrou zprávu. Na vydání této encyklopedie v české lokalizaci právě pracuje malé české nakladatelství Paseka.

Na tuto knihu s českým názvem Temný rytíř: Historie Batmana a zrod nerdů si však ještě chvilku počkáte. Datum vydání je zatím stanoven na 1. února/februára 2021. Vydání bude obsahovat 336 stran v pevných deskách.