První kompletně CGI film od studia Ghibli s názvem Earwig and the Witch podle novely Diany Wynne Jones (Howlův putující zámek) se bude v japonské televizi vysílat 30. prosince. Zatím nemáme žádný trailer pouze několik obrázků. Z toho se dá těžko usuzovat jak dopadne "Japonský Disney" na poli počítačové animace. Americký předchůdce už má tenhle přechod za sebou a uvidíme jestli se chce Ghibli vydat plně touto cestou. Zatím si můžeme probrat filmový štáb a o čem vlastně pojednává příběh.

Obsazení zahrnuje Shinobu Terajima (Caterpillar, Helter Skelter, Oh Lucy!), Etsushi Toyokawa (20th Century Boys, Her Granddaughter), Gaku Hamada (Miss Hokusai, One Piece Film Gold, Space Brothers) a Kokoro Hirasawa (BLEACH).

Keiko Niwa (Ocean Waves, Příběhy ze Zeměmoří, Arrietty ze světa půjčovníčků, From Up On Poppy Hill, Léto s Marnie) a Emi Gunji (From Up On Poppy Hill jako pomocný režisér) napíší scénář. Miho Satake (Moribito, Doručovací služba čarodějky Kiki), ilustrátorka japonské verze knihy, má na starosti originální design postav a design zasazení. Katsuya Kondo (Doručovací služba čarodějky Kiki, Ponyo z útesu nad mořem, Ronja, dcera loupežníka, From Up On Poppy Hill) vytváří postavy pro animaci.

Yukinori Nakamura dohlíží na CGI a Tan Seri pracuje jako animační režisér. Yuhki Takeuchi vytvoří pozadí. Satoshi Takebe (From Up On Poppy Hill, Ronja, dcera loupežníka) složí hudbu, Koji Kasamatsu zrežíruje zvuk a Eriko Kimura bude režírovat natáčení dialogů. Kentarō Morishita bude animační producent, a Isao Yoshikuni, Keisuke Tsuchihashi a Koji Hoshino jsou produkční manažeři.Jak již bylo dříve oznámeno, Goro Miyazaki (syn Hayao Miyazakiho) je režisérem prvního plně 3D animovaného filmu studia Ghibli.

"Ne každý sirotek v Morwaldově dětském domově je šťastný, ale Earwig ano. Od té doby, co byla jako nemluvně zanechána na prahu sirotčince dostane cokoliv si zrovna zamane a kdykoliv si zamane. Všechno se však změní v den kdy Bella Yaga a Mandragora přijdou do domova v přestrojení za pěstnouny. Earwing je zavedena do tajemného domu plného neviditelných místností, lektvarů a čarodějných knih s magií za každým rohem. Většina dětí by byla z domu vyděšená. Nikoliv však Earwig. S pomocí mluvící kočky chce ukázat, kdo je zde pánem," shrnuje příběh americký knižní distributor.

Film odvysílá japonská televizní stanice NHK 30. decembra/prosince. Americký distributor GKIDS plánuje film poslat do prodeje začátkem příštího roku. To jak to bude z dostupností v našich krajinách ještě není známe.