George R. R. Martin to rozhodně nemá lehké. I když se jedná o jednoho z nejznámějších a nejlepších zástupců současné žánrové literatury, v poslední době to od fanoušků schytává ze všech stran. Nejvíce si ho fanoušci samozřejmě dobírají, protože stále nedopsal Vichry zimy, další pokračování kultovní série Píseň ledu a ohně, podle níž byl natočen seriál Hra o trůny. Tentokrát se ale Martin dostal do křížové palby kvůli vyjádřením svých vlastních kolegů.

Téměř na úplném konci tohoto měsíce bude George R. R. Martin vydávat novou knihu s názvem The Rise of the Dragon: An Illustrated History of the Targaryen Dynasty, Volume One. Mělo by se jednat o prémiový, ilustrovaný lorebook pojednávající o nejslavnější rodině Westerosu, o Targaryenech. Tisíce fanoušků se ale rozhodlo novou knihu bojkotovat, a to kvůli vcelku starým vyjádřením spoluautorů.

Martin na knize spolupracoval s Lindou Antonsson a Eliem M. Garcíou Jr., manželských párem fanoušků Písně ledu a ohně, kteří v roce 1999 založili Westeros.org. Později dokonce Martin jejich znalosti využil k ověřování faktů při psaní čtvrtého románu s názvem Hostina pro vrány. A v neposlední řadě se pár taktéž podílel na doprovodné knize Svět ledu a ohně. Jedná se tedy o opravdu velké znalce, kteří udělali hodně nejen pro Martinův nejznámější svět, ale také pro celou komunitu fanoušků. Kde je tedy problém?

Bojkotující čtenáře naštvala vyjádření, která jsou podle nich rasistická. Před více než deseti lety se Linda Antonsson rozepsala o obsazení Hry o trůny. V té době se jí nelíbilo, že původně bílé postavy hrají herci jiné barvy pleti. Stěžovala si například na Nonseho Anozie, který si v seriálu zahrál postavu Xara Xhoana Daxose, jenž byl v knize popisován jako bledý. Později zase veřejně oslavovala, že byl do role Daaria Naharise obsazen bílý herec Ed Skrein, i když ho měl podle původních zvěstí hrát herec jiné barvy pleti.

Vybrané fanoušky taktéž naštvalo vcelku nedávné vyjádření, které se týká seriálu Rod Draka. Antonsson totiž označila obsazení Stevea Toussainta do role Corlyse Velaryona jako špatné. „Neexistují žádní černí Valyriani a v seriálu by neměli být,“ řekla autorka o předcích Velaryonů a Targaryenů. Kvůli všem těmto vyjádřením si Antonsson i její manžel vysloužili od vybraných fanoušků nálepku rasistů.

Antonsson se ale proti fanouškovským obviněním samozřejmě ohradila. V rozhovoru pro magazín Variety řekla, že fanoušci vytahují její prohlášení z kontextu. Taktéž jí vadí, když je označena za rasistku jenom proto, že se soustředí na správné budování světa knih George R. R. Martina. Autorka Variety taktéž řekla, že nemá problém s inkluzivním obsahem, ale věří, že by rozmanitost neměla být důležitější než příběh.

„Kdyby George udělal z Valyrianů černochy a ne bělochy, jak uvažoval na svém blogu v roce 2013, a kdyby chtěl seriál udělat z Valyrianů zástupce jiné barvy pleti než černé, měli bychom s tím stejný problém a sdíleli stejný názor,“ řekla autorka během rozhovoru.

Antonsson a její manžel jsou prostě tím typem fanoušků, kterým vadí sebemenší změna oproti předloze, čemuž napovídají i jejich další stížnosti. V případě Rodu Draka si například stěžovali na smrt jedné z postav a na téměř nulový dopad oné smrti na sera Cristona Colea. Mimo jiné taktéž odstartovali kampaň #FixASeahorse, prostřednictvím které protestovali proti nepřesnému erbu rodiny Velaryonů.

A co na celou kauzu říká George R. R. Martin? Zhola nic. Nabídku o vyjádření magazínu Variety odmítl. Antonsson ale magazínu Variety sdělila, že si je Martin vědom všech hádek s fanoušky, které se svým manželem odstartovala. Podle jejích slov spisovatel nevidí smysl v komunikaci s lidmi na sociálních sítích. Zároveň ale manželskému páru nezakázal sdílet jejich názor.

Na úplný závěr se ještě sluší zmínit, že Antonsson prý podporuje bojkot autorů, se kterými nesouhlasí. Zároveň si ale přeje, aby to fanoušci dělali kvůli skutečným názorům a ne těm, které autorům sami vkládají do úst.