Přestože na sebe tvůrce Star Wars, otec Indiany Jonese a zakladatel Lucasfilmu George Lucas od doby, co v roce 2012 prodal Lucasfilm společnosti Disney, nestrhává tak velkou pozornost, stále se jedná o osobu, která je v popkultuře víc než známá. Proto by nás nemělo příliš překvapovat, že různí tvůrci jeví o Lucase zájem, který se někdy projevuje pozoruhodnými způsoby. Třeba prostřednictvím akční figurky.

George Lucas byl již v minulosti tímto způsobem několikrát zvěčněn. V roce 2002 společnost Hasbro nabídla návštěvníkům akce Star Wars Celebration II postavičku povstaleckého pilota jménem Jorg Sacul, který vypadal jako Lucas, a v roce 2006 byl slavný režisér ztvárněn jako stormtrooper. Aby toho nebylo málo, ve filmu Star Wars: Pomsta Sithů se Lucas mihnul jako baron Notluwiski Papanoida z planety Pantora, jenž se později objevil i v animovaném seriálu Star Wars: Klonové války. A i když jde mírně řečeno o minoritní postavu, stejně se dočkala své vlastní akční figurky. Teoreticky můžeme do tohoto výčtu zahrnout také Lucasovo cameo v několika kraťasech Robot Chicken: Star Wars z programu Adult Swim.

Nyní to Hasbro zkouší s Lucasem ve zbroji imperiálního stormtroopera znovu. Již dnes bude v zahraničí spuštěna možnost předobjednání zbrusu nové šestipalcové figurky George Lucase, která spadá do řady Black Series. Tvůrci si od ní slibují moderní, propracovanou a vysoce detailní figurku, která má být dosud nejkvalitnějším zpracováním tohoto nápadu a dalším způsobem, jak uctít Lucasův odkaz. Figurka zároveň vzniká při příležitosti oslav 50 let fungování Lucasfilmu, přičemž Hasbro v rámci oslav v posledních měsících uvedlo na trh řadu postav nejen z filmů, ale i knih, komiksů a videoher.

Ve společnosti takových legend, jako je velkoadmirál Thrawn, Jar Jar Binks, Greedo nebo králičí pašerák Jaxxon (bez legrace) vlastně nevypadá George Lucas ve zbroji stormtroopera kdovíjak nepatřičně nebo zvláštně. Důležité ale je, že fanoušci, kteří Lucasovi stále zazlívají prequelovou filmovou trilogii, si budou moci pořídit ideální předmět, do něhož mohou nenávistně bodat špendlíky a dalšími ostrými předměty. A pak jsou tu fanoušci, kteří v důsledku pohádek YouTuberů a dalších veřejně činných odpůrců novějších Star Wars produktů považují George Lucase za boha, za jehož vlády panoval ráj na zemi. Ti právě dostali příležitost koupit si modlu, před kterou se mohou každý den klanět a poslouchat slova rádoby odborníků a teoretiků o tom, že Lucasem zvolená nástupkyně a ředitelka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je nejhorší zločinec 21. století.

Střízliví fanoušci, kteří si uvědomují, že George Lucas je poněkud komplikovaná osobnost s bohatou minulostí a ne bůh nebo ničitel vzpomínek z dětství, se pak mohou těšit ještě na jeden projekt, který je se slavným tvůrcem spojený. Skladatel James Newton Howard nedávno v podcastu Score: The Podcast prozradil, že dokončil nahrávání hudby pro chystaný dokument o Lucasovi, který sestává ze šesti epizod. O režii této dokumentární série se pak postará Lawrence Kasdan, zkušený režisér a scénárista, který je podepsán zejména pod scénáři filmů Impérium vrací úder, Dobyvatelé ztracené archy, Star Wars: Síla se probouzí nebo Solo: Star Wars Story.

Oficiálně však dosud tento projekt nebyl oznámen, a tak není jasné, jestli se na něm přímo podílí Lucasfilm, tedy zda dokument zamíří na streamovací službu Disney+ nebo zda vzniká na objednávku jiné společnosti či televizní stanice. Howard nicméně prozradil, že série se má zaměřovat nejen na samotného George Lucase, ale i na Industrial Light and Magic nebo zkráceně ILM, slavnou dílnu na digitální i praktické triky, kterou Lucas založil v roce 1975. Star Wars, Indiana jones, Harry Potter, Terminátor, Zpátky do budoucnosti... stačí si pustit prakticky libovolný filmový blockbuster vytvořený v posledních 50 letech a je docela slušná pravděpodobnost, že v závěrečných titulcích uvidíte jména zaměstnanců Industrial Light and Magic. I odkaz této společnosti je tedy velmi bohatý a rozhodně zasluhuje pozornost dokumentaristů. Tak snad se informace o dokumentu o Lucasovi a ILM co nejdřív potvrdí.