Seriál Andor (2022) divákům připomněl, že svět předaleké galaxie nám stále ještě dokáže nabídnout opravdu řádně působivé a parádní projekty, pokud je k nim upsán schopný a talentovaný filmař s jasnou vizí a plánem. Takovým tvůrcem je i Tony Gilroy, který nám seriálový příběh Cassiana Andora na Disney+ představil minulý rok na podzim.

Gilroy však svůj scenáristický talent předvedl také na fantastické trilogii o Jasonu Bournovi, ve kterém si schopného zabijáka s amnézií zahrál Matt Damon. Gilroy se ujal scénáře ke všem třem dílům, tedy snímkům Agent bez minulosti (2002), Bournův mýtus (2004) a Bourneovo ultimátum (2007). Ovšem po konci trojky jsme následně dočkali ještě jedné filmové kapitoly.

Tou se stal snímek Bourneův odkaz (2012), který byl v podstatě spin-offem původní trilogie. Zde se tentokrát stal hlavním hrdinou agent Aaron Cross, kterého si zahrál Jeremy Renner. I on tak musel čelit haldě zabijáků, které na něho poslala téměř všemocná tajná organizace. Snímek, který si Gilroy tentokrát dokonce i sám natočil, se však oproti předešlým titulům dočkal podstatě horších recenzí. Jak se ale zdá, Gilroy chtěl se spin-offem odstartovat něco velkého. 

V rozhovoru pro Deadline Gilroy odhalil, že Bourneův odkaz vytvořil s jedním hlavním účelem. Aby s ním odstartoval frančízu, jež by se podobala rozšiřujícímu se MCU. Podle Gilroye k tomu byl příběh o Bournovi jako dělaný, přičemž skutečně věřil, že z toho mohlo vzniknout něco úžasného, co by Hollywood uchvátilo. Jak se ale zdá, studiu Universal, které na všechny snímky ze značky dohlíželo, se to příliš nezamlouvalo. Gilroy taktéž mluvil o hodně „zlé krvi“ a dalších blíže nespecifikovaných věcech, kvůli kterým nedostala scenáristova vize zelenou.

Možná to bylo i z toho důvodu, že Bourneův odkaz nebyl žádným velkým hitem. Tehdy se jednalo o nejdražší snímek filmové série (125 milionů), ale celosvětově snímek nakonec utržil 276, 1 milionů, což žádný zázrak rozhodně nebyl. Ale to mohlo být také oním faktem, že Damon tentokrát nebyl hlavní hvězdou. Gilroye ale evidentně stále mrzí, že se na jeho plán studio vykašlalo. A to i přestože o několik let později s rozšiřováním značky pokračovalo. 

Matt Damon se ke své slavné roli vrátil v roce 2016, kdy si zahrál ve volném pokračování původní trilogie jménem Jason Bourne. Ten měl však poměrně dost rozporuplné reakce, přičemž o nějaký návrat do formy se moc nejednalo. V roce 2019 také vznikl seriálový spin-off jménem Treadstone, nicméně ten byl zrušen hned po první řadě.

Má tedy slavná značka ještě nějakou budoucnost? Inu, sám Matt Damon v minulosti řekl, že by klidně rád spojil síly s Rennerem a jeho filmovým zabijákem, nicméně zároveň také připustil, že s Bournem došel na konečnou. Producent Ben Smith v roce 2019 navíc prohlásil, že ve výrobě je další film, ale od té doby jsme se žádných dalších novinek nedočkali.

Uvidíme, co s sebou přinese budoucnost, ale možná je opravdu nejlepší už nechat Bourna zaslouženě odpočívat.