Nový rok, nový měsíc. A s ním přichází i nové filmy a seriály. V letošním roce se skutečně můžeme těšit na mnoho novinek. A to nejen v kinech, ale i na streamovacích platformách. Pojďme se tedy podívat na to, co si pro nás připravil leden.

4. LEDNA

Noční koupání - kino

Pokud máte doma bazén, po zhlédnutí hororu Noční koupání už do něho během noci možná nikdy nevstoupíte. Hlavní dějová linka se zaměřuje na Raye Wallera, bývalého hráče baseballu z hlavní ligy, který byl kvůli vážné nemoci nucen předčasně odejít do důchodu. Se svou manželkou Eve, dospívající dcerou Izzy a synem Elliotem se proto přestěhují do novému domova, ve kterém se nachází také bazén. Netuší však, že v jejich novém domově se skrývá zlá síla, která rozhodně nemá dobré úmysly. Snímek bude vycházet ze stejnojmenného krátkometrážního filmu z roku 2014. V kinech od 4. 1. 2024.

Jeden gól - kino

Pokud jste fanoušci filmografie sympatického filmaře Taiky Waititiho, určitě si nenechte ujít jeho nadcházející sportovní komedii jménem Jeden gól. Příběh se zaměří na fotbalový tým Americké Samoy, který se zapsal do historie poté, co utrpěl nejhorší prohru v historii světového poháru, kdy prohrál s Austrálií 31:0. Po oné naprosto ponižující porážce se proto tým rozhodne vyhledat nového trenéra. Tím se stane Thomas Rongen, který nedávno dostal padáka. A i přestože se tým zdá být opravdu šíleně marný, Thomas je i tak odhodlán udělat z nich fotbalisty, kteří budou schopní dát alespoň jeden jediný gól. V kinech od 4. 1. 2024.

Ferrari - kino

Legendární režisér Michael Mann nám skoro po deseti letech nadělí svůj další film, kterým bude životopisné drama Ferrari. Děj nás zavede do roku 1957, kdy Enzo Ferrari neprocházel zrovna nejlepším obdobím. Zemřel mu syn, s ženou Laurou to úplně neklape a jeho firma, kterou před více než deseti lety vybudovali, čelí bankrotu. Existuje ale šance na záchranu. A to přes nadcházející závod Mille Miglia, který má celých tisíc mil přes celou Itálii. Těšit se tak můžeme na zachycení životního příběhu rodiny, jež stála u zrodu závodů formule 1 a automobilové značky, kterou nyní zná celý svět. V kinech od 4. 1. 2024.

Sněžné bratrstvo - Netflix

Milovníci survival thrillerů, zbystřete! Netflix nám totiž už brzy nadělí náležitě napínavou podívanou. Snímek Sněžné bratrstvo bude vycházet ze skutečné události, ke které došlo v roce 1972 v Andách. Právě tam se totiž zřítilo letadlo, v němž ragbyový tým z Uruguaye cestoval z Montevidea do Chile. V mrazivém a nehostinném prostředí tak rázem začíná pro veškeré cestující nemilosrdný boj o život, během něhož se budou muset uchýlit k extrémním opatřením, aby se vyhnuli smrti. Celkově bylo na palubě letadla 45 lidí, ale jak se asi dalo čekat, ne všem se nakonec podařilo z onoho mrazivého pekla dostat. Na Netflixu od 4. 1. 2024.

Bratři Sunovi - Netflix

Pokud se považujete za fanoušky charismatické herečky Michelle Yeoh, určitě si nenechte ujít také akční komedii Bratři Sunovi. Zkušený zabiják Charles „Chairleg“ Sun se musí vrátit domů poté, co byl jeho otec, šéf mocné tchajwanské zločinecké organizace, zastřelen tajemným vrahem. Nyní musí ochránit svou matku Eileen a svého naivňoučkého mladšího bratra Bruce, pro kterého evidentně nastal čas, aby se stal dalším zabijákem v rodině. Na Netflixu od 4. 1. 2024.

9. LEDNA

Echo - Disney+

Jestli jste ještě nad Marvelem nezlomili hůl a domníváte se, že by ještě mohl vyprodukovat nějakou fajn seriálovou podívanou, dejte šanci sérii Echo. Hlavní hrdinkou se stává neslyšící antihrdinka Maya Lopez, která se nám poprvé představila v minisérii Hawkeye. Příběh by se měl odehrávat nějaký čas po jeho událostech, osamělá Maya se vydá do Oklahomy, aby se ukryla před následky svých činů z minulosti. Ale Kingpin jí rozhodně nehodlá dát pokoj. Zároveň bude muset znovu prozkoumat své indiánské kořeny a spojit se s rodinou a svými předky. Zajímavé navíc je, že Echo dostala rating TV-MA, čímž je určen divákům od 18 výše. Echo tak bude historicky prvním MCU seriálem, který tento rating dostal. Na Disney+ od 9. 1. 2024.

11. LEDNA

To se mi snad zdá - kino

Kdo je mužem vašich snů? No přece Nicolas Cage! Ne, vážně! I váš, i můj, i všech ostatních lidí na světě. Dokáže to nadcházející snímek a satira To se mi snad zdá. Hlavním hrdinou se stává Paul Matthews, zcela normální učitel ve středních letech, který se snaží žít si prostým životem. Jednoho dne se ale začne ze zcela nevysvětlitelného důvodu objevovat ve snech milionů lidí po celém světě, tudíž včetně i těch, se kterými se v životě nesetkal. Rázem se tak z něho stává globální celebrita, což si Matthews nějakou dobu náležitě užívá. Jak už tomu ale bývá, nic netrvá věčně. V kinech od 11. 1. 2024.

S tebou nikdy - kino

Toužíte po nějaké romantické komedii s hezkými tvářičkami? V tom případě je pro vás snímek S tebou nikdy jako dělaný. Děj se bude točit kolem Bena a Bae, kteří kdysi bývali nejenom spolužáky, ale i hezkým párečkem. Jejich vztah ale nakonec nevydržel, přičemž následně se oba vydali jinými cestami. Znovu se ale setkají během cesty do Austrálie, kde se jejich společný známý bude ženit. Na svatbě se ale mají objevit i určití lidé, kvůli kterým nakonec Ben a Bae vymyslí společný plán. Začnou předstírat, že tvoří pár. V kinech od 11. 1. 2024.

12. LEDNA

Role Play - Prime Video

Hvězda z Teorie velkého třesku už brzy dorazí na službu Prime Video. A to skrze snímek Role Play. Jednou z hlavních hrdinek příběhu se stává Emma Brackett, na první pohled zcela normální mladá žena, která žije se svým manželem Davidem a dvěma dětmi na předměstí New Jersey. David ale neví, že jeho žena rozhodně není žádná křehká květinka, která by neublížila ani mouše. Ve skutečnosti se totiž jedná o profesionální vražedkyni. Když je Emmino tajemství odhaleno, v rámci čehož pak bude mít v patách mocné nepřátele, Davida to náležitě šokuje. I tak je ale odhodlán zachránit nejenom svou ženu, ale i jejich manželství. Na službě Prime Video od 12. 1. 2024.

14. LEDNA

Temný případ: Noční krajina - HBO Max

Slavný krimi seriál Temný případ se po letech vrací se svou čtvrtou řadou, která ponese název Noční krajina, tentokrát v hlavních rolích uvidíme Jodie Foster a Kali Reis. Příběh nás zavede do mrazivých končin Aljašky. Během jedné dlouhé zimní noci ze stanice Tsalal Arctic zmizí za záhadných okolností několik pracovníků. Brzy poté jsou jejich těla nalezena zamrzlá v ledu. Na scénu proto přichází policistka Liz Danvers, která se pokusí celé této záhadě přijít na kloub. Pomáhat jí bude i nová parťačka, kterou se stane mladá a drsná policistka Evangeline Navarro. Rozhodně se ale nedá říct, že by si obě dvě vyšetřovatelky padly do oka. Na HBO Max od 14. 1. 2024.

18. LEDNA

Bastard - kino

Do českých kin tento měsíc zamíří také vynikající dánský snímek Bastard, ve kterém v hlavní roli uvidíme starého dobrého Madse Mikkelsena. Ten ztvární Ludwiga von Kahlena, zkušeného vojáka, na kterého čeká náročný úkol. V roce 1755 se vydává dobýt drsná a nehostinná dánská vřesoviště se zdánlivě nemožným cílem: vybudovat kolonii ve jménu krále. Nemilosrdný a sadistický Frederik de Schinkel se však arogantně domnívá, že tato země patří jemu. Když se de Schinkel dozví, že služebná Ann Barbara a její služebný manžel utekli do útočiště za Kahlenem, rozhodne se udělat vše, co je v jeho silách, aby se mu pomstil. Kahlen se však jen tak zastrašit nenechá. V kinech od 18. 1. 2024.

19. LEDNA

Kuchyně - Netflix

Pokud se řadíte mezi milovníky dystopických filmů, určitě si nenechte ujít nadcházející snímek jménem Kuchyně, který bude tento měsíc premiérovat na Netflixu. Příběh nás zavede do Londýna, ve kterém byly všechny formy sociálního bydlení vymýceny. Zůstala pouze komunita jménem Kuchyně, jež se odmítá vystěhovat se z místa, které nazývá domovem. Jednou z hlavních postav se tak stává osamělý Izi, který však touží místo opustit. Jednoho dne se ale seznámí s Benjim, dvanáctiletým chlapcem, který přišel o matku, v rámci čehož se poohlíží po nové rodině. Na Netflixu od 19. 1. 2024.

Hazbin Hotel - Prime Video

Žhavou a velmi očekávanou novinkou, která dorazí na Prime video je Hazbin Hotel. Nenechte se však zmást, ačkoliv se jedná o celkem zajímavý animovaný seriál, rozhodně není pro děti. V pekle je tolik hříchů, neřesti, násilí a sexualní touhy, že nikdo nepředpokládá v nápravu těchto duší. Až tedy na Charlie Morningstar, princeznu pekla, která se za pomoci svých společníků rozhodne poskytnout zničeným duším příjemný azyl v podobě Happy Hotelu a dokázat andělům, že jde uskutečnit i nesplnitelný sen. Na službě Prime Video od 19. 1. 2024.

25. LEDNA

Chudáčci - kino

A teď něco řádně bizarního a i podmanivého. Emma Stone brzy zazáří ve chváleném snímku Chudáčci, který pochází od talentovaného řeckého filmaře Yorgose Lanthimose. Hlavní hrdinkou příběhu se stává Bella Baxter, kterou přivede zpět k životu geniální vědec a doktor Godwin. Má to však jeden háček. Bella je mentálně na úrovni malého dítěte. Následně ale zatouží poznat svět kolem sebe a prožít co nejvíce zážitků. Jak ty příjemné, tak i ty nepříjemné. Spolu se zhýralým právníkem Duncanem Wedderburnem se proto vydává na řádně bizarní cestu napříč kontinenty. V kinech od 25. 1. 2024.

26. LEDNA

Vládcové nebes - Apple TV+

Pokud patříte mezi fanoušky seriálů jako Bratrstvo neohrožených a Pacifik, tak byste si rozhodně neměli nechat ujít další skvěle vyhlížející válečnou podívanou jménem Vládcové nebes, která pochází od stejných tvůrců. Seriál se bude točit kolem členů 100. americké bombardovací skupiny přezdívané Bloody Hudredth, kteří díky své odvaze a bratrství pomohli porazit nacistické Německo ve druhé světové válce. Těšit se můžeme nejenom na velkolepé letecké bitvy, ale také na nahlédnutí do životů a vztahů všech hrdinů, kteří budou v seriálu představeni. Celý seriál vzniká na základě stejnojmenné faktografické knihy od Donalda L. Millera z roku 2007. Na Apple TV+ od 26. 1. 2024.

A to je všechno! Na které ze zmíněných titulů se nejvíce těšíte? Nebo je zde nějaké jiné dílo, které nebylo zmíněno?