Jak se zdá, fanoušci Star Wars, kteří raději na příběhy z předaleké galaxie koukají, místo aby je četli, hráli či poslouchali, mohou zůstat na Disney+, kde už roky probíhají vyslovené žně hraných i animovaných Star Wars seriálů a limitovaných sérií. Nově tu totiž máme další špatné zprávy spojené s tak trochu prokletými filmy.

Pokud snad stále věříte, že film Star Wars: Rogue Squadron od Patty Jenkins, režisérky Wonder Woman a Wonder Woman 1984, někdy zamíří do kin, v tuto chvíli už byste zjevně vážně měli přestat doufat. Už dříve jsme se dozvěděli, že měl být film odložen na neurčito, přičemž společnost Disney, která vlastní Lucasfilm zodpovídající za značku Star Wars, přinejmenším oficiálně zrušila premiéru stanovenou na konec prosince/decembra letošního roku. Teď zase přišel server Variety s tvrzením, že už snímek není v aktivním vývoji.

Podle všeho byl tedy film natrvalo uložen k ledu a aktuálně se s ním vůbec nepočítá. Jestli tedy máte zájem o příběhy povstalecké a později novorepublikové stíhací eskadry Rogue, nejspíš vám nezbyde než si sehnat knihy ze staré, ale pořád dobré knižní série Star Wars: X-Wing, kterou kdysi odstartoval autor Michael A. Stackpole. Jenkins v minulosti naznačila, že by se ráda touto knižní sérií, která aktuálně není součástí Star Wars kánonu, do určité míry inspirovala. Dříve ale také prohlásila, že sice na novém filmu pracuje, ale neví, jestli na něj někdy dojde. A nyní se zdá, že nedojde.

Stejný osud podle Variety potkal Star Wars film, na němž měl podle dodnes nepotvrzených či přinejlepším mlhavých informací pracovat Kevin Feige, proslulý šéf Marvelu a hlavní mozek Marvel Cinematic Universe alias MCU. Když jsme o tomto projektu před necelým rokem slyšeli naposled, dostalo se nám dvou zcela protichůdných informací - v rozhovoru pro magazín Vanity Fair ředitelka Lucasfilmu Kathleen Kennedy prohlásila, že Feige v souvislosti se Star Wars na ničem nepracuje. V ten samý čas ale scenárista Michael Waldron na jiných místech včetně Variety řekl, že práce na filmu a spolupráce s Feigem pokračuje a že má jít o něco, co bude působit svěže a originálně.

Variety také upozorňuje, že Feige najal Waldrona kvůli scénáři filmu Avengers: Secret Wars, který má vyjít v roce 2026, a to znamená, že na Star Wars tu prostě a jednoduše nikdo nemá čas a prostor. Takto se dá mimochodem už nějakou dobu vysvětlit absence jakýchkoliv informací o dříve plánované Star Wars trilogii režiséra a scenáristy Riana Johnsona, který je podepsán pod osmou filmovou epizodou s podtitulem Poslední z Jediů a který má aktuálně plné ruce práce s filmovou detektivní sérií Na nože a s činností v oblasti seriálů.

Pokud budeme věřit zdrojům Variety, v tuto chvíli můžeme s relativní jistotou počítat jen se zatím nepřiblíženým projektem, který připravuje režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok, Thor: Láska jako hrom). Podle všeho by si dokonce Waititi ve svém Star Wars počinu mohl i zahrát, což by nebylo až tak překvapivé, protože novozélandský filmař pro sebe našel nějakou roli v celé řadě filmů, na nichž v minulosti pracoval. Loni se pak spekulovalo také o filmu od oscarové dokumentaristky Sharmeen Obaid-Chinoy a scenáristů Damona Lindelofa (Watchmen, Ztraceni) a Justina Britt-Gibsona (Dva světy). Existence či příprava tohoto projektu však dosud nebyla ze strany Lucasfilmu oficiálně potvrzena.

Redakce Variety pak dodává, že podle jejích zdrojů by mohlo dojít k nastínění dalších plánů se Star Wars filmy na letošní akci Star Wars Celebration, jejíž zahájení proběhne 7. dubna/apríla 2023. Uvidíme tedy, s čím nakonec Lucasfilm formálně vyrukuje a zda se nové filmové projekty z předaleké galaxie konečně vrátí do reality, v níž mají šanci na realizaci a dokončení.