Už jste viděli Gran Turismo? A toužíte po nějaké další závodní dávce? V tom případě vám můžeme s radostí připomenout, že ještě letos se dočkáme nového filmu od legendárního Michaela Manna (Nelítostný souboj, Collateral), který ponese název Ferrari. Jak už je podle názvu zřejmé, zaměří se na život Enza Ferrariho, zakladatele stejnojmenné a světoznámé automobilky, kterého si zahraje Adam Driver. Vzhledem k tomu, že film má vyjít na konci letošního roku, tak vyvstaly obavy z toho, zda se film nebude muset odložit kvůli momentálních stávkách herců a scenáristů.

Představitelé stávkujících dvou organizací, tedy WGA za scenáristy a SAG-AFTRA za herce, se snaží dojednat lepší pracovní podmínky s představiteli televizních a filmových producentů z Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Do této aliance patří giganti jako Netflix, Disney, Warner Bros. Discovery, Sony, Paramount, Amazon a další. Stávka herců tak zároveň znamená, že herci nemohou propagovat snímek, který pochází od studia, jež patří do zmíněné aliance. A jelikož propagace hvězd je pro mnohá velká studia kvůli tržbám důležitá, mohou se tak uchýlit k odkladu. Tím se dostáváme zpět k filmu Ferrari.

Zde se totiž nějakého odkladu nemusíme bát, protože na výrobu filmu dohlíželo studio Neon. A zásadní věcí je, že se jedná o nezávislou společnost, která do AMPTP nepatří. SAG-AFTRA proto neměla problém poskytnout filmu výjimku v podobě dohody, tudíž herci mohou snímek pokojně propagovat na nadcházejícím filmovém festivalu v Benátkách, který začne na konci měsíce. Následně by se měl snímek s herci promítat i na filmovém festivalu v New Yorku, který začne na podzim. Nejnovější titul Michaela Mann by k nám proto skutečně měl dorazit ještě tento rok.

Samotný příběh by se měl odehrávat v roce 1957, kdy pro Enza a jeho rodinu nastaly poměrně dost temné časy. On a jeho žena Laura (Penélope Cruz) čelí bankrotu celé jejich firmy, kterou před více než deseti lety vybudovali. A do toho všeho se jim začíná taky hroutit jejich manželství. Naděje na zlepšení se ale vyskytne v podobě nadcházejícího závodu Mille Miglia, který má celých tisíc mil přes celou Itálii. Ale je to rozhodně velký risk, který se Enzovi nemusí vyplatit.

Dále se ve snímku objeví Shailene Woodley jako Enzova milenka Lina Lardi, Patrick Dempsey jako závodník Piero Taruffi, Jack O'Connell jako další slavný závodník Peter Collins, Sarah Gadon jako Linda Christian a Gabriel Leone jako Fon De Portago. Bude se tak jednat o adaptaci knihy Enzo Ferrari – The Man and the Machine z roku 1991, kterou napsal Brock Yates.

Na scénáři Mannovi pomáhal již zesnulý Troy Kennedy-Martin, který se v minulosti například podílel na psaní filmu Loupež po italsku z roku 2003.

Oficiální premiéra je stanovená na 25. 12. 2023.