Americký fantasy spisovatel Brian McClellan je ten typ autora, který nepotřeboval žádné speciální vzdělání na to, aby se z něj stal velmi dobrý tvůrce příběhů. K úspěchu mu stačil pouze čas, píle a podpora blízkých. Psát začal přibližně v patnácti letech. Nejdříve se věnoval krátkým příběhům, které zveřejňoval na různých RolePlay fórech. Až na popud rodičů, kteří ho ve tvorbě podporovali, začal psát pořádné fantasy romány a povídky. A tak v roce 2013 vytvořil úspěšný román Příslib krve, ze série Prachmistři, který ho proslavil širšímu publiku.

Přečtěte si také: Epický závěr grimdark fantasy trilogie Moře střepů

Série Prachmistři obsahovala ještě další dva navazující díly s podtituly Krvavé tažení a Podzimní republika, jež vyšly v anglicky mluvících v zemích v roce 2014 a 2015. O dva roky později ještě McClellan rozšířil lore spin-offem s názvem Příběhy ze světa prachmistrů.

Svého světa plného střelného prachu a magie, který vybudoval v sérii Prachmistři, se Brian McClellan nechtěl jen tak vzdát, a tak v roce 2017 odstartoval novou sérii s názvem Bohové krve a prachu. V ní se navíc objevují i známé postavy ze série Prachmistři.

Nová série začala vycházet v Česku díky nakladatelství Talpress v roce 2019. Po prvním dílu s podtitulem Hříchy říše přišel v roce 2020 druhý s přízviskem Zloba říše, jenž se opět věnoval drsné válce z pohledu lady Flint, špeha Michaela Bravise a usvědčeného válečného zločince Bena Stykea. A očekáváný třetí díl Krev říše vychází tento týden.

„S blížící se závěrečnou bitvou, žoldnéř, špeh a generálka musí najít nepravděpodobné a nebezpečné spojence, aby v tomto epickém fantasy příběhu o magii a střelném prachu uznávaného autora Briana McClellana zvrátili směr války. Dynizané odemkli boží kámen a Michel Bravis má za úkol vrátit se do Zelenožárních Hlubin. Invaze Bena Styka do Dynize dostane trhliny, když bouře rozmetá jeho flotilu. Lady Vlora Flint, zbavená své magie a fyzicky i emocionálně zlomená, nyní pochoduje na Zeměpád v čele adranské armády a touží se pomstít těm, kteří se proti ní spikli. Zatímco se ji spojenečtí politici snaží rozebrat zevnitř, ona musí čelit chmurným vyhlídkám a největšímu generálovi Dynize.“

Třetí román ze série Bohové krve a prachu s podtitulem Krev říše vychází dnes 15. ledna/januára 2021. Zakoupit ho můžete přímo u nakladatelství Talpress nebo na eshopech vybraných knihkupectvích.