Během dnešního dne by se v knihkupectvích měla objevit nová fantasy kniha, která potěší jak fanoušky příběhů od Tolkiena, tak i fanoušky drsnější a političtější série Píseň ledu a ohně od George R. R. Martina. Řeč je o prvním dílu série Poslední král Východního Ardu s podtitulem Koruna z čarodřeva: Svazek 1, jenž si na portálu Goodreads drží průměrné hodnocení na úrovni 4,13 hvězdiček z maximálních pěti.

Přečtěte si také: Epická fantasy sága již příští rok u nás

Za sérií stojí americký veterán fantasy tvorby Robert Paul Williams (pseudonym Tad Williams). Ten se k tvorbě vlastních příběhů dostal v roce 1985, kdy uveřejnil fantasy román Píseň Lovce ocasů. Jeho debut byl tak povedený, že mu ihned vynesl nominaci na Cenu Johna W. Campbella pro nejlepšího nového spisovatele. Za celou svou kariéru napsal nespočet děl ze žánrů sci-fi i fantasy. Mezi jeho nejznámější dílo bychom mohli zařadit obrovský sci-fi cyklus Jinozemě, jenž čítá osm masivních knih.

Jak jsme již zmiňovali v úvodu, série Poslední král Východního Ardu je čistá fantasy. Příběh první knihy s podtitulem Koruna z čarodřeva: Svazek 1 se věnuje postavě Simona. Ten v minulosti se svými přáteli z řad lidí, trollů i Sithů dokázal porazit mocného a děsivého Krále bouří. Celá generace vražedných Nornů byla díky němu zahnána do své pevnosti daleko na severu a v celém Východním Ardu nastal mír. Avšak mír samozřejmě nikdy netrvá věčně. „Brány Nakkigy se opět otevírají a nocí se plíží monstra z legend. A co je nejhorší. Simon už není mladík, ale stárnoucí muž zklamaný vlastními potomky. Království se začíná trhat na kusy, staří přátelé a spojenci odcházejí či se vydávají po stezkách vedoucích k temnotě…“

České vydání románu Koruna z čarodřeva: Svazek 1 bude vydávat nakladatelství Laser-books. Překlad má na starosti Dana Krejčová. Jak jsme již zmiňovali v úvodu, kniha by měla být k zakoupení již dnes 21. dubna/apríla 2021. Výtisk bude obsahovat 448 stran v pevných deskách.