Pokud se řekne česká crowdfundingová stránka, většina z nás si asi představí Startovač nebo Hithit. Tyto dvě zmíněné pomáhají prosadit se projektům ve všech odvětvích. Je tu však jedna další hodně zajímavá, která se věnuje jen knižnímu průmyslu".

Crowdfundingový portál s názvem Pointa byl vytvořen pro začínající autory, kterým nevyhovuje spolupráce s tradičním nakladatelem. A tak tedy na stránkách přihlásí svůj rukopis, vyberou si kolegy, kteří jim pomohou například s korekcí nebo s grafikou. Následovně musí od čtenářů vybrat požadovanou částku a ve finále stačí za vybrané peníze knihu vydat. Jednoduché, že?

Včera jsme vás informovali o sci-fi knize Kchrat, která právě touto kampaní na Pointu prochází. A dnes se podíváme na další projekt, ale tentokrát potěšíme fanoušky fantasy žánru. Začínající autor Patrik Fulín je sice vystudovaným truhlářem, který se věnuje historickému šermu z období gotiky, ale má v hlavě spoustu svých vymyšlených příběhů, které se snaží přenést na papír a podělit se o ně se čtenáři. Jeho první fantasy kniha s názvem Kjantar potřebuje na vydání 87 000 Kč. V současné době přispělo na projekt 10 lidí s částkou 6 970 Kč. To sice nevypadá úplně nadějně, ale do konce kampaně zbývá 25 dnů, takže by se mohl stát zázrak.

Autor se snažil pojmout knihu trošku jinak. Sám píše, že příběhů o elfech, trpaslících a hobitech je spousta. V jeho knize je sice naleznete také, ale vyprávění se spíše zaměřuje na lidi a jiné rasy, které nejsou ve fantasy žánru tak časté. Kromě neobyčejných ras a podras ve světě Kjantaru čtenáři narazí na spoustu různorodé magie, tajemna a trochu romantiky. Co se vyprávění týče, Patrik Fulín se vyvaroval zdlouhavému popisování, které můžete znát z knih od Tolkiena. Spíše se přiklání k vyprávění ve stylu Roberta E. Howarda a jeho legendárního Barbara Conana. To, o čem je pak samotný příběh, se podívejte na anotaci v následujícím odstavci.

"Anroth, alchymista z rasy ještěřích lidí, se setká s tajuplným tvorem, který pouze svým vzezřením budí hrůzu a který mu obrátí život naruby. Společně potkávají další zvláštní existence a prožívají neuvěřitelná dobrodružství. Po celou dobu Anrotha i ostatní trápí jedna otázka: Kdo je vlastně Kjantar?"

Jestli vás kniha zaujala, určitě se nebojte autora podpořit a přihodit nějakou tu korunu. Úrovní odměn je samozřejmě velké množství. Těmi nejdůležitějšími je samozřejmě kniha samotná. Za 169 Kč můžete získat E-knihu. Pokud byste měli zájem o fyzické vydání, tak to pořídíte za 191 - 239 Kč, podle toho, jak moc budete s koupí otálet. Když se požadovaná částka nevybere, peníze vám samozřejmě budou bez poplatků vráceny zpět na účet. Jestliže se však částka vybere, vaší kopie se dočkáte v březnu/marci roku 2021. Určitě se nebojte navštívit stránku kampaně, kde najdete bližší informace o projektu, odměnách a krátkou ukázku z knihy.