Od vydání dlouho očekávaného a dlouho odkládaného Cyberpunku 2077 od polského studia CD Projekt RED nás dělí už jenom zhruba měsíc a půl. 19. listopadu/novembra se nám tahle hra konečně dostane do rukou, a abychom z toho čekání nezblbli, samotní vývojáři nás každý měsíc zásobují porcemi informací skrze jejich stream Night City Wire. Nedávno jsme se dozvěděli více o samotném městě Night City a došlo i na jednotlivé gangy, zatímco před měsícem jsme dostali bližší pohled na životní cesty, které hra nabídne; i zbraně, jež budeme moci využívat.

Přečtěte si také: Oznámena kompletní edice hitu Cyberpunk 2077 s bonusy

Pokud ovšem zajdeme ještě do větší minulosti, kdy jsme se dočkali prvního ze zmíněných Night City Wire streamů, tak se nám představila poměrně zajímavá mechanika hry. Ta se v angličtině nazývá braindance, v češtině ji však najdeme pod názvem psychovize. Ve zkratce jde o technologii v rámci universa Cyberpunku, která vám – potažmo lidem, kteří se k ní dostanou – dovolí prožít vzpomínky i emoce různých lidí.

Ve spolupráci se společností Playman vám můžeme přinést exkluzivní český výtah informací právě o psychovizi z chystané knihy Svět hry Cyberpunk 2077. Tu si u nás vzala na paškál nakladatelství Crew a FANTOM Print, přičemž ji v prodeji uvidíme už během listopadu/novembra. Celá kniha, jak název napovídá, pojednává o detailech samotného universa této hry; a my dostali příležitost se blíže podívat na již zmíněnou psychovizi a podrobnosti o tom, jak tahle technologie zasahuje do širšího života občanů města Night City i světa obecně.

 „Abyste si mohli užít psychovizi a přehrávat PV data, budete potřebovat nějaké to vybavení. Nejdřív potřebujete čelenku – to je pouliční slangový výraz pro PV headset. Dodávají se v drátové i bezdrátové verzi a všechny potřebují základní stanici – například domácí zábavní zařízení neboli ,zábavník‘,“ zmiňuje se kniha o tom, co je potřeba po stránce fyzického vybavení.

Kromě zpracování psychovizních dat a jejich streamování do čelenky má zábavník výhodu v tom, že zároveň monitoruje vaše životní funkce a vyživuje váš organismus, abyste během několikadenních relací nezemřeli hladem či na dehydrataci. Stejně by to trvalo mnohem déle, a pokud byste měli štěstí, některého ze sousedů by upozornil signál zábavníku. Stačí vám jen nasadit si headset na hlavu, zapojit PV datový disk do osobního portu a můžete jít na to.

Psychovize je na papíře poměrně přímočarou technologií, která má uživatelům dovolit prožít úplně všechno, co prožíval i autor záznamu. To se týká nejen emocí, ale také pocitů, myšlenek, vzpomínek a svalového napětí. Původně však měla psychovize jiné využití, než je běžná rekreace. Jak samotná kniha zmiňuje, PV nachází své uplatnění i coby „špičková averzivní programovací technika pro odsouzené zločince“, vojenský simulátor nebo psychoterapeutický nástroj. Rekreace, potažmo zábavní průmysl, je přesto nejrozšířenějším využitím.

I zbytek výtahu, který nám byl nabídnut, nabízí obdobně zajímavé informace, které vám dovolí nahlédnout do světa Cyberpunku. Fascinující je například zmínka o využití psychovizí pro prožití „náboženských extází“, kdy mimo jiné měly křesťanské sekty „[reprodukovat] muka a ukřižování Ježíše Krista, aby jejich členové mohli prožít Ježíšovo utrpení na vlastní kůži.

Psychovizi lze pak prožít i na veřejných prostorách - v takzvaných psychovizních arkádách - kde je možné za poplatek využít jakoukoliv nabízenou vzpomínku. V rámci světa hry se také obchoduje s ilegálními „hardcore PV“. To může být například vzpomínka při přepadení obchodu, což jsme měli možnost koneckonců vidět právě v prvním streamu Night City Wire.

Co tedy vlastně psychovize znamená v kontextu samotné hry a hratelnosti? Několik těchto vzpomínek budeme moci sami prožít a vidět a následně i editovat, abychom odhalili další podrobnosti ze záznamu a hráli si na detektivy. Vývojáři se již dříve nechali slyšet, že hlavním principem psychovize bude především vyprávění dalších příběhů. A rozhodně to tedy působí zajímavě.

Pro úplnost tak zmiňujeme, že Cyberpunk 2077 vychází 19. 11. pro PC, PS4 a Xbox One a později také na PS5 a Xbox Series X/S. Kniha Svět hry Cyberpunk 2077 pak vyjde také během listopadu/novembra.