Čtvrtá fáze filmového Marvel Universa je plném proudu a jedním z nejočekávanějších snímků jsou hvězdami nabití Eternals, kteří na plátna kin dorazí již za pár dní. Jelikož jsou Eternalové na superhrdinském filmovém poli relativními nováčky, tak jsme se rozhodli vám trochu přiblížit většinu postav, o kterých víme, že se ve filmu objeví. Než si ale začneme představovat jednotlivé hrdiny, na které se můžeme ve filmu těšit, je potřeba zjistit, co jsou Eternalové vlastně zač a jakým způsobem se dostali na naši planetu.

Eternals se poprvé v komiksu objevili již v červenci roku 1976 a za jejich zrozením stojí takové komiksové eso, jakým bezesporu Jack Kirby je. Eternálové rozhodně nepatří mezi jeho nejvýznamnější Marvel hrdiny. Tím je Steve Rogers alias Captain America. Mezi další významné Kirbyho akvizice patří například Fantastická čtyřka, Hulk nebo X-Meni. Na všech těchto postavách spolupracoval se Stanem Lee.

CELESTIALS

Než se vrhneme na samotné Eternaly, tak si musíme představit jejich vznik. Za vznikem Marvelovského vesmíru stojí Celestiálové, nebo taky nebešťani. Tito Celestiálové jsou galaktickou entitou, která vedla válku proti svému stvořiteli First Firmament a jeho následovníkům Aspirantům. Vzbouření Celestiálové válku vyhráli a roztržením First Firmamenta rozervali jeden celistvý vesmír na multivesmír.

Celestiálové se však ve vesmíru dost nudili, a tak začali experimentovat. Ve většině případů chtěli vytvořit živoucí smrt, ale když dorazili na mladou planetu Zem, tak to vzali trochu z jiného úhlu a jejich experimenty dali vzniknout třem novým rasám.

Jednou z nich jsme my lidé. Zajímavější je však ta zbylá dvojice. Eternalové jsou lidem podobní, ale mají v sobě ukrytou vesmírnou energii, která z nich dělá mnohem mocnější bytosti. Poslední v řadě jsou Devianti, rasa, které byl do vínku přidán genom X, proto nemusejí být vždy humanoidního typu a jejich schopnosti jsou kus od kusu rozličné.

Jednou z teorií je, že právě X-Meni vnikli za pomoci množení deviantů s lidskou rasou. Druhá teorie zase uvádí, že za to může mrtvý Celestiál, jehož krev se vsákla do půdy a měla vliv na lidi, ze kterých se posléze stali mutanti. To alespoň tvrdí Loki v jednom z komiksů o Avengers.

Eternalové a Devianti jsou přirozenými nepřáteli a byli to právě Celestiálové, kteří Eternalům zakázali, jakkoliv se vměšovat do lidských záležitostí. Výjimku tvoří právě Devianti, před kterými musí hrdinové chránit lidské pokolení, a to je právě jedna ze zápletek připravovaného filmu. Po Thanosově lusknutí prsty a následném odlusknutí Tonyho Starka se ve vesmíru vytvořila taková energie, která přivedla Devianty opět na světlo světa. Bude tak na Eternalech, aby se s hrozbou popasovali a ukázali své schopnosti světu, který o jejich existenci nemá sebemenší ponětí.

Navíc, v Marvel Universu jsme se již s několika Celestiáli setkali. Může za to především vesmírná banda grázlíků, kteří se nazývají Strážci Galaxie. První Celestiálem, kterého jsme mohli vidět, je mrtvá planeta Knowhere, která je vlastně hlavou padlého Celestiála. Jak a proč zemřel, netušíme, ale třeba se to dozvíme právě v Eternals.

Druhým Celestiálem, kterého jsme mohli vidět v prvním filmu Guardians of Galaxy, je Esson the Searcher, který ve vizi, kterou s hrdiny sdílí Collector, vraždí celé národy za pomoci kamene Síly. Celestiálové rozhodně nejsou esencí dobra a jsme proto velmi zvědavi na jejich zapojení do děje ve filmu.

Důkazem jisté nepřátelské povahy je i poslední Celestiál, který dostal prostor ve filmech v MCU. Druhý díl Strážců Galaxie se točí okolo vztahu Star Lorda a jeho otce. Jeho otec, Ego, je jedním z Celestiálů, který je posedlý sám sebou a touhou přetvářet planety do sebe samého. Egův románek s lidskou družkou tak zapříčinil zrození Petera Quilla aka Star Lorda, který má v sobě gen Celestiálů, díky kterému má některé nadlidské schopnosti.

Podle trailerů uvidíme v Eternals i další Celestiály. Těšit se můžeme na lídra Arishema, kterému se přezdívá Soudce. Jemiaha, který se zase proslavil svou schopností analyzovat protivníky i kroky svých spojenců. Nebezpečného Nezzara, který také nosí přezdívku Calculator a posledním bude Hargen the Measurer. Jak moc velkou roli budou mít ve filmu, netušíme a ani to, jestli budou mít kladnou či zápornou roli, i když v komiksech brouzdají jejich příběhy spíše v temnějších vodách.

ETERNALS

A nyní se už konečně vrhneme na Eternály samotné. Tyto nadpozemské bytosti sice vzhledem připomínají lidi, ale pro ně je lidské tělo pouze skořápkou, která uchovává ohromné množství energie a síly. Proto se o nich leckdy tvrdí, že jsou nesmrtelní, ale není tomu tak. Jsou pouze dlouhověcí, i když dlouhověkost je v tomhle případě v řádu stovek tisíc let. Proto některé z postav nosí starověká jména, na počest svých zářezů na pažbě historie. Nicméně zabít Eternála je možné, protože když se jeho skořápka zničí, tak energie se rozplyne a Eternal přestane existovat.

Finální trailer

THANOS

Eternalů uvidíme ve filmu 10, ale klidně sem můžeme zařadit i toho jedenáctého, protože s jedním Eternalem jsme již měli co do činění během dosavadních Marvel filmů. Mluvím samozřejmě o titánovi jménem Thanos. Ano, i on býval Eternalem, ale do skupiny nikdy nezapadl, protože je jakýmsi hybridem mezi Eternalem a Deviantem, a také proto nemá lidskou podobu, jako jeho rasoví souputníci.

Thanos ani neoplývá superschopnostmi jako mají Eternals na Zemi, protože se na ní nenarodil. Při rozkolu mezi Eternaly totiž jedna část zůstala na Zemi a druhá odcestovala na planetu Titan, kde byl právě Thanos zrozen. Pro upřesnění zemští Eternalové neměli superschopnosti odjakživa, ale původní vůdce Kronos experimentoval s rasovou DNA a tím tak zapříčinil, že jeho potomci získali schopnosti.

Zajímavé bude, jakým způsobem se s Thanosem popasují v Eternals, třeba se dočkáme i nějakého originu tohoho šíleného Titána. Jak již z trailerů víme, Thanos rozhodně zmíněn bude, protože jeho činy jsou i základním hybatelem zápletky v připravovaném velkofilmu.

GILGAMESH

Gilgamesh je nejstarším z Eternalů, pochází totiž z druhé generace této rasy a ve světě je známý pod mnoha jmény. Tím nejpoužívanějším je The Forgotten One, ale nám budou bližší jména typu Herkules či Samson. I samotné jméno Gilgamesh naznačuje, že hrdina na našem světě pobývá opravdu dlouhou dobu a zapsal se do kronik nesmazatelným písmem jako první starověký hrdina. Pomáhal dokonce vybudovat město Neběšťanů, samotnou Olympii.

Tohoto Nebešťana si zahraje korejský herec Dong-seo Ma. Gilgamesh vládne klasickými schopnostni Eternalů jako je síla, výdrž, telepatie, telekineze či manipulace s hmotou. Díky usměrnění své energie oproti ostatní vyniká například v tom, že oproti ostatním Eternalům stárne na jejich poměry znatelně pomaleji a je imunní vůči nemocem.

THENA

Thena nebo také Azura patří mezi nejmocnější Eternaly, kromě obvyklých schopností vyniká v přeměně své energie na nejrůznější zbraně, které v jejích rukou znamenají smrtelné nebezpečí pro jakéhokoliv protivníka. Je také sestřenicí samotného Thanose, se kterým mimojiné sdílí i tak trochu komplikovanou osobnost.

Thena totiž neopovrhuje Devianty a nevidí v nich hrozbu. Dokonce měla románek se samotným deviantím generálem jménem Kro. Jejich vztah se dá klasifikovat jako italská domácnost, kde o pře nouze opravdu nebyla. Během věků se také několikrát ocitli proti sobě na bitevním poli a sami jsme zvědaví, jak tuto historii znázorní film, protože v trailerech nějaké náznaky rozhodně proběhly.

Mnoho lidí si může zaměňovat řeckou Athénu a Thenu mezi sebou a nikdo by se tomu nemohl divit, protože obě hrdinky spolu několikrát spolupracovaly a Thena si dokonce párkrát přivlastnila podobu řecké bohyně. V roli této svérázné Eternalky se objeví nestárnoucí Angelina Jolie a moc se těšíme, jak se své role zhostí.

IKARIS

Ikaris je Eternal, kterého klidně můžeme přirovnávat k nejsilnějšímu hrdinovi z konkurenční stáje DC Comics, k Supermanovi. Jejich paleta schopností je dosti podobná a byla ukázána i v trailerech. Ikaris je silný, umí lítat a z očí mu tryskají proudy energie, kterými dokáže zpacifikovat kdejakého útočníka. V některých komiksech Ikaris vystupuje jako vůdce celé bandy, ale první trailer naznačil, že do vůdcovské role bude pasován spíše někdo jiný.

Znalci staré řecké mytologie jistě znají příběh o Daidalovi a Ikarovi. Hrdina Ikaris byl v komiksovém světě svědkem této tragické události a na počest svého mrtvého syna si právě poté začal říkat Ikaris. Ikaris byl i velkým pomocníkem velkovizionáře Leonarda DaVinciho a několikrát se objevil i jako právoplatný člen skupiny Avengers.

Tento hrdina má i romantickou minulost s další Eternalkou Sersi a z dostupných informací víme, že budeme svědky milostného trojúhelníku mezi Ikarem, Sersi a člověkem jménem Dane Whitman. Kvůli rolím v seriálu Game of Thrones je pikantní a zajímavé, že Richard Madden (Ikaris) a Kit Harrington (Dane Whitman) budou soupeřit o přízeň ženy, která se jmenuje Sersi, což je velmi podobné jménu Cersey. Osud leckdy píše velmi zajímavé osudy.

AJAK

Ajak je v komiksech mužskou postavou, která se mimo jiné proslavila na straně Achájců v Trojské válce. Kromě toho je právě Ajak neformálním vůdcem všech Eternalů a jako jediný dokáže komunikovat s mocnými Celestiály. Zajímavé bude sledovat také, jestli bude ve filmu více rozebrán Ajakův vztah s Makkarim, protože v komiksech to byl právě Makkari, kterého Celestiálové vybrali, aby nahradil předchozího hrdinu v roli mluvčího své rasy.

Ve filmu došlo ke gender swapu, a tak se můžeme těšit na Salmu Hayek, která se zhostí role vůdkyně Eternals. Stejně jako u postavy Richarda Maddena, je i zde velká pravděpodobnost, že se Ajak objeví v dalších filmech MCU. V komiksech se několikrát spojila se samotným Thorem a byla důležitou členkou jednoho z největších Marvel eventů Tajná Invaze, kde superhrdinové stoji proti invazi Skrullů. Že by právě Tajná Invaze byla hlavním středobodem celé čtvrté fáze?

PHASTOS

Phastos je z celého týmu nejvíce zaměřený na technologie, také to byl právě on, který byl v řecké mytologii nejčastěji zaměňován za božského kováře Héfaista. Phastos se boji vyhýbá, takže škála jeho bojových schopností je zahalena tajemstvím. Ve své kovárně se však dokáže velmi zdatně ohánět svým kladivem.

Brian Tyree Henry vypadá jako Phastos velmi dobře, byť bychom si představovali poněkud výraznější porost brady. Kromě toho všeho se v komiksech Phastos jednou spojil i se samotným Thanosem. Toho se nejspíše ve filmu nedočkáme, ale třeba se dočkáme nějakého pomrknutí v dialogu. Za nás by byla škoda této informace nevyužít.

MAKKARI

Makkari si lidé v antice velmi často pletli s Hermem nebo Merkurem. Samozřejmě podle její schopnosti extrémně rychlého běhu. Opět je to další hrdina, který prošel kvůli filmu změnou pohlaví. V komiksech je Makkari muž, ale ve filmu si ženskou Makkari zahraje Lauren Ridloff.

Po Quicksilverovi je tak Makkari druhým rychlíkem, který se představí v MCU. Kromě rychlosti si také Makkari libuje ve filozofii. Naslouchala například radám samotného Platóna a Archiméda. Další zajímavostí je fakt, že jak Makkari v komiksech, tak Lauren Ridloff jsou hluché. Ani tento handicap nezabránil Makkari pomoci v kariéře krále Rock´n´Rollu Elvise Presleyho.

SERSI

Gemma Chan alias Sersi by měla být podle prezidenta Marvel Studios Kevina Feige hlavní postavou celého filmu. Sersi se vyznačuje velkou zálibou v lidském pokolení, čehož je důkazem i její romantický svazek s člověkem Dane Whitmanem. Uvidíme, jak do toho promluví Sersin celoživotní partner Ikaris.

Mimo to Sersi se světovou historií protloukala jako kouzelnice. Byla jedním z rádců Merlina a stála u zrodu kulatého stolu. Pořádně ozkoušela Odyssea během jeho desetileté cesty domů z války a cizí jí nebyl ani požár Říma. Jednou z jejich schopností je transmutace. Dokáže takřka z čehokoliv vytvořit cokoliv. I Sersi je jednou z těch Eternalů, kteří se posléze připojili k Avengers.

KINGO

Komiksový Kingo a filmový Kingo jsou snad dvě nejrozdílnější stejné postavy. Zatímco v komiksech působí Kingo jako archaický samurai a posléze jako herec, hrající samuraje, tak v MCU se Kingo jeví více do Indické kultury. Dává to i smysl, protože herec Kumail Nanjiani má do vzezření japonského samuraje celkem daleko.

Zajímavé je, že i když Kingo má stejné schopnosti jako ostatní Eternalové, tak preferuje jejich nevyužívání. Naopak se vyžívá v boji s mečem. Ještě aby ne, když vlastní mocný meč vyrobený samotným Phastem.

DRUIG

Druig je černou ovcí všech Eternalů. Se zákazem zapojit se do lidských dějin si nikdy moc hlavu nedělal, ale to upřímně žádný z Eternalů, jenomže Druig velmi často pomáhal těm agresivnějším stranám. Pomáhal Mongolům v nájezdech na Evropu, stál v čele KGB na Sibiři.

Je velmi vypočítavý a mocný. Využívá své schopnosti k vytváření iluzí a touží po moci. V komiksech se pokusil převzít velení nad Eternaly silou. Z toho všeho to vypadá, že tento pán plamenů, jak si říkává, by mohl být jedním z hlavních antagonistů celého filmu. Nicméně během Phastova zběhnutí k samotnéhu Thanosovi, to byl právě Druig, který sjednotil Eternaly a pomohl tuto hrozbu zastavit.

SPRITE

Nejmladším Eternalem je Sprite, která preferuje svůj dětský vzhled. Také se díky tomu stala v novodobých dějinách předlohou pro tvorbu postavy Petera Pana. Sprite klame tělem a jedná se o mocného Eternala, který vyniká jak v transmutacích, tak v iluzích. Má věčně dobrou náladu a bude to asi nejvtipnější postava celého filmu, protože si libuje v nejrůznějších vtípcích.

Interesantní je její vztah k Deviantům. Kdysi velmi zapálená bojovnice proti deviantímu druhu se změnila poté, co navštívila trosky království Lemurie. Návštěva deviantního útočiště Sprite velmi zlomilo a ona pak sama hledala cestu, jak se stát Deviantem. Sprite je také třetím Eternalem, kterému se pro filmové potřeby změnilo pohlaví.

BLACK KNIGHT

Jednou z hlavních postav bude i člověk Dane Whitman aka Black Knight (Kit Harrington). Co se týče schopností, tak je jasné, že nedosahují ani zdaleka schopností Eternalů. Nicméně i tak má velmi dobré vůdcovské schopnosti a je velmi zručný při boji s mečem.

Na komiksových stránkách měl několikrát meč zvaný Ebony Blade. Uvidíme, jestli se tohoto meče dočkáme ve filmu, protože jeho historie je více než zajímavá. Nositeli této mocné zbraně byli mimo jiné i Black Panther nebo záporák z druhého Thora Malekith.

A to by bylo v tomto rychlém průletu Eternaly asi vše. Již brzy se můžeme těšit na filmový zážitek, o kterém již teď zahraniční kritici hovoří jako o nejodvážnější Marvelovce vůbec.

Již teď chystáme na Eternály recenzi, takže pokud ji nechcete minout, rozhodně dejte odběr a zvoneček. A pokud vás podobná témata zajímají, podívejte se i na zbytek našeho kanálu, nebo na náš web nerdfix.cz, kde se nachází spousta novinek a článků o komiksech, filmech, seriálech i knihách.