Příznivci legendárního filmového skladatele Johna Williamse už musí čekat jen měsíc, než se na Disney+ objeví očekávaný dokumentární film Music By John Williams. To nám nově připomíná plnohodnotný trailer, který může snadno vyvolat slzu v oku každého, kdo s Williamsovou hudbou vyrůstal.

Kombinace ústředních melodií Čelistí, Supermana, Star Wars a Jurského parku funguje na jedničku a hravě vyvolává silné emoce. Nebo aspoň pořádný pocit nostalgie. Připočtěte k tomu záběry z řady slavných filmů a komentář filmařů typu Stevena Spielberga, George Lucase, J. J. Abramse nebo Rona Howarda a vyjde vám upoutávka slibující opravdu výrazný dokument.

Někteří fanoušci si stěžují na nedostatek záběrů ze Star Wars prequelů, jejichž soundtrack je často označován za zdaleka nejlepší práci Johna Williamse. Nicméně Williamsovo dílo je tak rozsáhlé, že do necelých dvou a půl minut traileru rozhodně nelze narvat všechno, a dokument by přece jen měl být něco víc než jen kolekce záběrů z klasických snímků. To naznačují i fotografie ze skladatelova osobního života. Osobně si navíc myslím, že jestli něco v traileru chybí, je to Ztracený svět: Jurský park, jehož hudební doprovod považuji za těžce nedoceněnou záležitost. A co mají teprve říkat fanoušci Harryho Pottera, jemuž není ve videu věnována ani jedna jediná sekunda.

Music by John Williams se objeví na Disney+ 1. listopadu/novembra 2024. Na oficiálním Star Wars webu pak byl zveřejněn i nový plakát dokumentu.