Střihání filmů v postprodukci je zatraceně náročná práce. Obzvlášť v případě velkolepých sérií s tučným rozpočtem, mezi které jednoznačně patří také Avatar od Jamese Camerona. Po fantastickém komerčním úspěchu druhého dílu, který už má dávno na kontě přes 2 miliardy dolarů, je v podstatě zaručené, že studio 20th Century celou značku jednoznačně nezařízne. Na konci roku 2024 se proto diváci dočkají třetího dílu, ve kterém prozkoumáme další zákoutí překrásné planety Pandora.

Nyní se ale začaly šířit zvěsti o tom, že bychom se mohli dočkat hned dvou verzí. První by byla klasicky určená pro kina, jejíž stopáž by se měla opět pohybovat kolem nějakých tří hodin. Nějakou dobu po uvedení do kin by se ale na Disney+ mohla objevit devítihodinová verze filmu, která by však byla rozdělená na několik částí, tudíž bychom se jí v podstatě dočkali v podobě jisté limitované série.

Je nutné ovšem znovu připomenout, že zatím nebylo nic potvrzeno. Stále je tak možné, že se nakonec dočkáme pouze celovečerní podoby. Cameron se už minulý rok ale nechal slyšet, že chce i k devítihodinové verzi dokončit všechny vizuální efekty, poté by se mělo pustit do zkracování. 

Musíme si každopádně počkat, zda tyto zvěsti sám Cameron potvrdí. Ať už to bude jakkoliv, Avatar 3, který by údajně mohl nést název Avatar: The Seed Bearer, nás seznámí s jinými kulturami a biomy Pandory, přesněji si snímek posvítí na na další Na'vi kmen (the Ash People) z vulkanických oblastí, který bude mít tentokrát vazbu na element ohně. Nicméně tentokrát by se o žádné správňácké Mirky Dušíny jednat nemělo. Vést by je měla náčelnice jménem Varag, kterou ztvární fešanda Oona Chaplin, vnučka legendárního Charlieho Chaplina.

Podle producenta Jona Landaua by měl třetí díl také ukázat lidstvo v poněkud pozitivnějším světle, v rámci toho je možné, že plukovník Miles Quaritch (Stephen Lang), momentálně primární padouch celé filmové série, by se mohl vydat na určitou cestu vykoupení. Ale to se teprve necháme překvapit.

Pokud by ovšem skutečně šla devítihodinová verze ven, byla by to dobrá možnost nejenom pro plnohodnotnější rozvíjení jednotlivých postav, ale tvůrci by nás mohli seznámit s více divy, které Pandora nabízí. Pak je ale samozřejmě možné, že to tvůrci s takovým rozhodnutím krapet přepísknou, což může být ve výsledku spíše kontraproduktivní.

Cameron před několika měsíci taktéž odhalil, že kromě ohnivých emzáků se nám ve třetím díle představí ještě jedna významná kultura.

Taktéž je pravděpodobné, že trojka se bude z velké části zaměřovat na Lo'aka (Britain Dalton), jednoho ze synů Jakea (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldaña), protože Cameron odhalil, že právě on by se pro nadcházející díl měl stát novým vypravěčem.

Oficiální premiéra třetího dílu je stanovená na 20. 12. 2024.