Jednou z nejočekávanějších sci-fi náloží je bezesporu druhá část Duny, o kterou se opět postaral talentovaný režisér a scenárista Denis Villeneuve. Ten už se navíc nějakou dobu netají tím, že by rád natočil i třetí díl, který by byl adaptací románu Spasitel Duny (Dune Messiah). Villeneuve už zřejmě někdy před začátkem stávky scenáristů začal psát scénář, přičemž na nedávné konferenci v Jižní Koreji režisér, že už je s psaním téměř hotový. Podle něho ale ještě nějakou dobu potrvá, než bude s pracemi kompletně hotov.

Je ale zajímavé, že ,,Duna 3“ nemusí být nutně režisérovým příštím filmem po chystaném druhém díle, který vyjde příští rok. Villeneuve uvedl, že neví, kdy přesně se na písky planety Arrakis vrátí. Jihokorejskému tisku přiznal, že možná si udělá od série menší odbočku, v rámci čehož natočí něco jiného. 

Villeneuve dále uvedl, že by to udělal i kvůli svému duševnímu zdraví, čímž zřejmě naznačoval, že natáčení takového sci-fi eposu rozhodně není nic snadného a vyžaduje to hodně tvrdé práce. Stále je ale jeho snem se do univerza autora Franka Herberta vrátit i pro třetí kolo, ovšem to už bude opravdu naposledy. Spasitel Duny tak bude skutečně finálovým filmem, který Villeneuve ze slavného sci-fi světa natočí. V rozhovoru pro server Empire, který režisér poskytl před několika měsíci, prohlásil následující:

,,Pokud se mi podaří natočit trilogii, splnil bych si sen. Spasitel Duny vznikl jako reakce na skutečnost, že lidé vnímali Paula Atreida jako hrdinu. Což nebyl jeho [Herbertův] úmysl. Moje adaptace je blíže jeho myšlence, že je to vlastně varování.“

Co se chystané druhé Duny týče, Villeneuve uvedl, že oproti jedničce v ní bude o něco více akce. Režisér se taktéž domnívá, že druhá část je mnohem lepší než první. Jistě, taková slova by se před uvedením filmu dala očekávat snad od kteréhokoliv režiséra, ale vzhledem ke všem těm trailerům, které vypadají opravdu fantasticky, to slavnému filmaři i vcelku věříme. 

Na scénáři k chystanému druhému dílu s Villeneuvem opět pracoval Jon Spaihts (Prometheus, Doktor Strange).

Těšit se můžeme na návrat herců jako Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Dave Bautista a Josh Brolin. Mezi nově příchozí zas budou patřit Florence Pugh, Christopher Walken, Léa Seydoux a Austin Butler

V našich kinech se snímek objeví 29. 2. 2024.