Na konci letošního jara se k nám dostaly zvěsti o tom, že další díl Avengers, který ponese podtitul The Kang Dynasty, ztratil svého scenáristu Jeffa Lovenesse. A nyní server Deadline hlásí, že chystaná velkolepá marvelovka ztratila i režiséra, kterým se měl stát Destin Daniel Cretton, tvůrce MCU filmu Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021).

Cretton podle všeho od projektu sám odstoupil, aby se mohl věnovat jiným marvelovským projektům. Už nějakou dobu každopádně víme, které to jsou. V první řadě filmař připravuje pokračování Shang-Chiho, na kterém se začalo pracovat už na konci roku 2021, opět by se tak měl chopit otěží režie a scenáristy.

Dále také Cretton dohlíží na výrobu MCU seriálu Wonder Man, jehož produkce po konci stávky herců zase pokračuje. Showrunnerem chystané série se má stát Andrew Guest (Zpátky do školy), Cretton zas několik epizod sám natočí, přičemž zároveň na seriálu pracuje jako výkonný producent. 

Marvel se proto bude muset začít poohlížet po náhradě. Má na to poměrně dost času, protože snímek nakonec vyjde až na jaře roku 2026. Přesto je ale otázkou, zda se nakonec nerozhodne s datem premiéry přece jenom ještě trochu zahýbat. Také nesmíme zapomenout na kauzu s Jonathanem Majorsem, představitelem Kanga Dobyvatele, který měl komiksovým hrdinům pořádně zatopit jako nový arci-záporák MCU.

S tím také souvisí nejnovější zvěsti, se kterými přišel server Forbes. Podle nich se nakonec Marvel chystá od Kanga zcela odklonit, což patrně znamená, že hrdinové v Avengers budou muset čelit úplně jiné hrozbě. Podle serveru by to také vysvětlovalo, proč z výroby filmu vypadl výše zmíněný Jeff Loveness, který měl napsat scénář.

Důvod tohoto rozhodnutí lze hledat o samotného Majorse, který byl ke konci března/marca zatčen policií za údajné napadení své partnerky, jež následně skončila v nemocnici. Na konci tohoto měsíce na herce čeká další soudní řízení, sám herec o sobě prohlásil, že je nevinný. 

Celá tahle lapálie se Marvelu samozřejmě ani trochu nehodí, obzvlášť v této době, kdy jeho filmy a seriály už tolik netáhnou a nevydělávají. Je zde samozřejmě možnost Majorse z MCU vyhodit a roli Kanga přenechat někomu jinému. Podle serveru Forbes je ale pravděpodobnější, že Marvel se spíše rozhodne proti Avengerům postavit jiného velkého záporáka.

Ještě uvidíme, co přinese ono soudní řízení na konci měsíce, i tak ale Majorsova budoucnost v MCU nevypadá kdovíjak nadějně.

Avengers: The Kang Dynasty bude premiérovat 30. 4. 2026.